Планинари са Сокоца уредили су Планинарски дом „Црвене стијене“ на Романији како би омогућили услове за угодан боравак у том објекту, рекла је секретар Планинарског друштва „Гласинац“ Вера Мијатовић.

Мијатовићева је рекла Срни да су на објекту постављена стакла и нова улазна врата, а планирано је да у наредној години буду завршени грађевински радови на спрату дома и комплетирани услови за смјештај и преноћиште гостију, којима ће бити на располагању 50 лежајева.

Она је додала да су планинари на тај начин обиљежили Међународни дан волонтеризма, 5. децембар, нагласивши да чланови „Гласинца“ волонтирају током цијеле године.

Она је рекла да су чланови овог друштва и у претходним годинама волонтерским радом учестовали у изградњи и уређењу Планинарског дома „Црвене стијене“, у акцијама чишћења градског насеља, те трасирању и обиљежавању планинарских стаза на подручју Романије.

Планинарско друштво „Гласинац“ основано је на Сокоцу 2009. и једно је од најактивнијих у Републици Српској, а за свој рад добили су низ признања и награда.

Међународни дан волонтера, 5. децембар, обиљежава се као подсјетник на дан када је 1970. године створен Програм УН за волонтере, који дају значајан допринос друштву посвећујући своје слободно вријеме волонтирању.