У Републици Српској и Федерацији БиХ саобраћај се јутрос одвија по претежно мокрим и клизавим коловозима, а у котлинама и дуж ријечних токова мјестимично је смањена видљивост због магле, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.

Видљивост је због магле смањена на појединим дионицама уз ријеке Босну, Врбас и Спречу, као и на путевима Високо-Зеница-Маглај, Прозор-Јабланица-Коњиц и Турбе-Невић Поље.

На дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина повећана је опасност од одрона.

На дионици магистралног пута Фоча-Горажде у мјесту Филиповићи саобраћај се одвија отежано, једном траком, због активираног клизишта.

Због бројних одрона и опасности од клизишта, на магистралном путу Брод на Дрини-гранични прелаз Хум/Шћепан Поље путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

Због активираних клизишта, једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћа се и на регионалном путу Укрина-Горња Вијака.

И на дионици регионалног пута Стари Угљевик-Главичице, у рејону Старог Угљевика због опасности од клизишта забрањен је саобраћај за сва возила, а за теретна возила између предузећа Рудинг, у мјесту Вучјак, и раскрснице у Мезграји. Путничка возила преусмјерена су преко локалног пута Модран-Угљевик Село, а теретна магистралним путем Суво Поље-Доња Трнова-Главичице-Мезграја. Забрана се не односи на возила Рудника и Термоелектране „Угљевик“.

Због деминерских радова актуелне су повремене обуставе саобраћаја на дионици регионалног пута Поље-Подновље, у мјесту Горњи Божинци, град Дервента, од 8.00 до 15.00 часова, и то 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања.

Повремене получасовне обуставе због деминирања терена на снази су од 8.00 до 16.00 часова на магистралном путу Сребреник-Орашје, дионици Церик-пијаца „Аризона“. За вријеме обуставе у функцији је алтернативни правац Церик-Брчко-Орашје.

На дионици магистралног пута Руданка–Добој један измијењен је режим одвијања саобраћаја ради искључивања и укључивања механизације ангажоване на изградњи аутопута на коридору „Пет-це“ од моста Руданка, укључујући мост, до тунела Путниково брдо два.

На дионици магистралног пута Приједор-Козарац, ради укључивања и искључивања механизације ангажоване на изградњи ауто-пута Бањалука-Приједор, саобраћај ће се одвијати уз измијењен режим вожње.

Због изградње дионице ауто-пута од петље Јоховац до Вукосавља измијењен је режим у одвијању саобраћаја на петљи Јоховац. Измјена режима саобраћаја је и на петљи Руданка, због изградње дионице ауто-пута од моста Руданка до тунела Путниково брдо два.

Режим саобраћања измијењен је због рехабилитације магистралног пута Градишка-Нова Топола-Клашнице и изградње три кружна тока на дионици Клашнице један-Нова Топола, као и због изградње кружне раскрснице на споју магистралних путева Градишка-Нова Топола и Чатрња-Градишка.

У току је реконструкција на дионици магистралног пута Брод на Дрини /Фоча/-Хум /Шћепан Поље/, због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја и постављена привремена саобраћајна сигнализација.

Повремене краткотрајне обуставе и измјене у саобраћају због реконструкције раскрснице актуелне су на магистралном путу Соколац-Подроманија, на локалитету укрштања са Улицом цара Лазара у мјесту Соколац.

На Мосту краља Александра у општини Рудо, на путном правцу Бродар-Рудо забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе изнад 10 тона, док је за путничка возила ограничена брзина кретања на 20 километара на час.

Забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе изнад 30 тона на надвожњаку број 238 на дионици магистралног пута Клашнице два-Шарговац у мјесту Трн, јер након деструкција насталих механичим ударима надвожњак нема дозвољену носивост за реална саобраћајна динамичка оптерећења.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-Шћепан Поље забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

На магистралном путу Јајце-Доњи Вакуф због радова у тунелу Скела током дана саобраћа се наизмјенично, једном траком. У периоду од 22.00 до 6.00 часова саобраћај се обуставља и преусмјерава на обилазницу око тунела.

Због санационих радова на дионици магистралног пута Сарајево-Вогошћа у улици Алипашина /од раскрснице за стадион „Асим Ферхатовић Хасе“ до насеља Шип/ возила из правца Сарајева саобраћају једном траком, док су возила из правца Вогошће преусмјерена на алтернативни правац /кроз улицу Јукићева/. На овој дионици доста је успорено саобраћање, посебно у јутарњим и послијеподневним часовима.

На граничним прелазима јутрос нема дужих задржавања.