Предсједник Републике Српске Милорад Додик поздравио је одлуку шефова влада и држава ЕУ да БиХ препознају као кандидата за чланство у ЕУ, истичући да ће предложити свим политичким актерима у БиХ и ентитетима да од ЕУ до 2027. године затраже финансијску подршку од 20 милијарди евра.

„То би нам омогућило да, уз поштовање Устава и Дејтонског споразума, до 2027. године наше законе, стандарде и институције ускладимо с оним у ЕУ. Све друго је шарена лажа“, навео је Додик на „Твитеру“.

Он је нагласио да је 20 година од „великог“ солунског обећања о чланству ЕУ потрошила у празним причама и шареним лажама.

„Вријеме је да Европска унија и ми у БиХ и ентитетима, заједно и као партнери, на обострано задовољство финализирамо овај процес. С тим циљем предложићу свим политичким актерима у БиХ и ентитетима да од ЕУ до 2027. године затражимо финансијску подршку у износу од 20 милијарди евра“, навео је Додик.

Лидери ЕУ данас су БиХ одобрили статус кандидат за придруживање европском блоку.

Овим се БиХ придружила осталим земљама кандидатима – Албанији, Молдавији, Сјеверној Македонији, Црној Гори, Србији, Турској и Украјини – у просецу придруживања, који може да траје годинама и обухвата комплексне преговоре о усклађивању локалних закона са законодавством ЕУ.