На ванредној сједници Предсједништва БиХ Борјана Кришто из ХДЗ БиХ именована је за предсједавајућу Савјета министара.

Српски члан и предсједавајућа Жељка Цвијановић и бошњачки члан Предсједништва Денис Бећировић гласали су за именовање Кришто, док је хрватски члан Жељко Комшић био против.

– Нови Савјет министара мора бити важан покретач бројних процеса у контексту убрзања европског пута БиХ – поручила је раније Кришто.

– Дошли смо до именовања предсједавајуће Савјета министара Борјане Кришто са два гласа за и једним против – изјавила је српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић изјавио је да је именовање Борјане Кришто за кандидата за предсједавајућег Савјета министара, најбрже именовање у постдејтонском периоду, за мање од мјесец дана.

Споразум о формирању власти на нивоу БиХ након октобарских општих избора потписали су 15. децембра лидер СНСД-а Милорад Додик, предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић и лидер СДП-а Нермин Никшић у име странака „Осморке“.

Документ назван „Смјернице, начела и циљеви у извршној и законодавној власти на нивоу БиХ за период 2022-2026“ потписан је два и по мјесеца након општих избора.