Док су Никола Тесла и Гуљелмо Маркони били прави уврнути научници загледани далеко у будућност, Михајло Пупин је био сурови реалиста. Био је активни масон, инициран у тридесет и други степен у “Великој ложи Њујорка”. Пупин је био члан око 30 свјетских академија наука и члан многих елитних клубова.

Са сигурношћу се зна да је Михајло Идворски Пупин био члан тајанственог “Твајлајт клуба”. Овај клуб је основао 1870. британски филозоф Херберт Спенсер. У њега су касније ушли, између осталих, и писац Артур Конан Дојл, предсједници САД Келвин Кели и Теодор Рузвелт, затим пословни људи попут Карнегија, био је ту и Марк Твен, као и Ралф Емерсон.

Езотерична градитељска традиција коју је слиједио Михајло Пупин, од Хирама до архитеката новог доба, поставила је темељне стубове модерног друштва.

Пупинова велика животна снага почела је значајно да опада у осмој деценији живота. Дјелимична одузетост ногу се појачавала до те мјере да пред крај живота није више могао да хода. Тек тада је желио да се види и помири с Теслом.

Станко Стоиљковић, амбасадор Југославије у Америци, у својим сјећањима прича о Тесли, кога је први пут срео у парку иза библиотеке, гдје је хранио два бијела голуба с длана. Од тада су одржавали пријатељске односе током наредних 10 година. Као и многи Срби, Стоиљковић је био несрећан због разлаза Тесле и Пупина. Настојао је да их приближи, али је стекао утисак да то нису жељели ни један ни други.

Када се Пупин разболио, 1935. године, замолио је Стоиљковића да приволи Теслу да га посјети, како би се помирили прије његове смрти. Тесла је молбу прихватио, али само у присуству Стоиљковића. Када је ушао у болесникову собу, узео је Пупина за руку и упитао га: ”Како сте, мој стари пријатељу”. Пупинова посљедња жеља је била испуњена. Остао је без ријечи, био је веома емотиван и тихо је плакао. Остали посјетиоци су их оставили насамо, а ускоро затим Пупин је умро.

Пупин је умро 12. марта 1935. у њујоршкој болници. Сахрањен је на гробљу “Вудлок” у Бронксу. Тесла је присуствовао Пупиновој сахрани. Два српска великана опростила су тако на крају један другом за све несугласице око овоземаљских проналазака.

(Наставиће се)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име