Тајне службе Њемачке, Британије и САД непрекидно су надзирале и углавном штитиле Теслу, Марконија и Пупина. У периоду пред Други свјетски рат Тесла је био готово стално на мети шпијуна Трећег рајха. Сава Косановић је тврдио да су управо њемачки шпијуни неколико пута покушали да украду Теслине документе из његових канцеларија и лабараторија.

Тесла неке своје патенте једноставно није желио да прода за јефтине паре, тако да се до његових патената могло доћи само пљачком. Теслини “ратни” пројекти ипак су пали у руке креатора Трећег рајха, тврди велики број његових биографа.

Хитлер волио Супермена

Шта им је Тесла продао својевољно, прије него што је Хитлер дошао на власт, није познато. У сваком случају, генијални научник се грозио фашистичких злочина за вријеме Другог свјетског рата и о томе пуно пута писао. Никада није лично коментарисао Адолфа Хитлера, али је с друге стране њемачки фирер често изражавао жељу да упозна српског генијалног научника чијем се дјелу дивио. Хитлер је, осим Тесле, желио да се упозна и са творцем стрипа о Супермену, америчким писцем Џеријем Сигелом.

Др Миливоје Дошеновић у студији “Никола Тесла – живот и дјело” пише да су у сваком случају, бројни Теслини изуми нашли примјену у војној индустрији Трећег рајха.

– Питање је, наравно, откуд њемачким инжењерима у Хитлеровој фабрици у градићу Пенеминдеу идеја да измисле и лансирају ракете на даљинско навођење Фау-1 и Фау-2 и пошаљу их на Лондон. Хитлеров инжењер Ернст Штулингер, који је био замјеник Вернера фон Брауна, неким каналима се изгледа дочепао дијела пројеката Теслиног тајног оружја. Војни стручњаци су предлагали Хитлеру да откупи дио патената Теслиних турбина са турбо моторима, што је веома успјешно урадио водећи човјек поморске њемачке флоте, адмирал Тирпиц. Из историје је позната снага њемачких подморница у Другом свјетском рату. Командант њемачких подморница у Другом свјетском рату, адмирал Карл Дениц, насљедник адмирала Фон Тирпица, добио је вијест с Атлантика, коју му је послао пуковник Фриц Јулијус Лемп, командант њемачке подморнице У-30: “Адмирале Дениц, вечерас у19.39 потопио сам најновијом врстом торпеда британски путнички брод Атенију!” Тај догађај се десио 3. септембра 1939. године. Ово је био преломни догађај да натјера Енглеску, Француску и САД да објаве рат Хитлеровој Њемачкој. У међувремену је и друга подморница У-47, под командом поморског поручника Г. Прина, упала у британску базу Скапа Флоу, задавши велики ударац британској флоти. Њемачка је имала уочи Другог свјетског рата најубојитије и најбрже подморнице на Атлантику и све су имале реактивне моторе и моћна торпеда, по пројектима научника Николе Тесле. Реактивни мотори и електрични торпедо били су само дио од 1.000 Теслиних изума – пише Дошеновић.

Одбили Теслину понуду

Кад је започео Други свјетски рат, научник Никола Тесла је нудио предсједнику Рузвелту да се модификују његова моћна електрична торпеда и да то уради произвођач подморница П. Морган. На тај начин би Американци веома брзо надвладали Јапан, који би, предајом на мору, изгубио рат. Пентагон тада није желио да откупи Теслине патенте.

Важно је напоменути да је Тесла од почетка XX вијека био стално у финансијским проблемима. Толико пута су га преварили и покрали да више није желио да у бесцијење продаје своје пројекте. Хтио је да их прода или скупо или никако. До своје смрти желио је да за озбиљне паре тргује моћним разорним машинама, а за њих су били заинтересовани не само Нијемци, већ и Руси.

(Наставиће се)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име