Нокти су направљени од протеина познатог као алфа-кератин, који дјелује као полимер, да би обезбиједио заштитни слој кожи испод. Баш као и ваша коса (која је направљена од истог протеина), на ноктима такође можете да уочите извјесне проблеме са здрављем.

Ако се деси да једна од тих промјена буду бијеле тачке, то би могао да буде знак да морате да успорите, или да направите паузу од маникира.

Шта су бијеле тачке на ноктима?

– Бијеле мрље (технички назване тачкаста леуконихија) су дефинисане наслагама кератина на плочи нокта – објашњава Пол Џерод Френк, познати козметички дерматолог из Њујорка. Он истиче да овакве линије могу да буду попријечне или уздужне.

Шта узрокује бијеле мрље на ноктима?

Супротно популарном мишљењу, вјероватно није у питању недостатак калцијума.

– Бијеле тачке на ноктима су типично знак оштећења лежишта нокта због сувоће или трауме. Људи који грицкају нокте склони су да добију ове бијеле мрље, као и они који често имају гел маникир. Веома ријетко ће то бити недостатак одређених минерала попут цинка и калцијума – објашњава доктор Френк.

Он додаје да неке бијеле мрље могу да буду узроковане аутозомним геном који је наслијеђен (стање се зове тотална урођена насљедна леуконихија), док друге могу указивати на гљивичну инфекцију или алергијску реакцију на састојке акрила или гела за маникир. Ово посљедње ће вјероватно изгледати као “разбацане” бијеле тачке, док би траума требало да буде једно концентрисано мјесто, пише Магазин Новости.

Да би нокти били чисти, др Френк предлаже да их одржавате хидрираним, избјегавате грицкање ноктију и правите паузе између маникира.