Књига „Јединица жандармерије Пале“, у којој у епској поезији и прози аутор Саша Николић са Пала представља пут ове јединице у 30 година њеног постојања, промовисана је синоћ на Сокоцу.

Николић је подсјетио да је ова јединица формирана 1. новембра 1992. године на Јахорини и њен првобитни назив је био Сарајевско-романијски одред, који је касније преименован у Први одред Специјалне бригаде полиције, у поратном периоду била је Јединица за подршку, а од 2019. је Јединица жандармерије Пале, која баштини традицију Одреда.

„Током Одбрамбено-отаџбинског рата девет припадника ове јединице дало је животе за Српску, више њих је рањено. Протеклих 30 година кроз ову јединицу је прошло више од 1.000 припадника“, изјавио је Николић Срни након промоције.

Николић је напоменуо да је задатак ове јединице да обавља сложеније послове с циљем одбране и боље безбједности Републике Српске.

Он је истакао да је прво издање изашло из штампе баш на тридесету годишњицу формирања Одреда, али и 30 година постојања Републике Српске, а друго у децембру.

„Ову књигу остављам будућим покољењима да читају како се стварала Република Српска и да знају историју првих 30 година наше јединице“, поручио је Николић.

Према његовим ријечима, покровитељ првог издања је град Источно Сарајево, а другог игуман манастира Карно код Сребренице архимандрит Лука Бабић, који је и дао благослов за ову књигу.

Аутор је нагласио да је у првој књизи о овој јединици објављено 175 фотографија, те да ће дио података бити укомпонован у Монографију Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске.

Након што је написао историјат настанка јединице, Николић је, како каже захваљући свом дару од Бога, прозни дио преточио у епске стихове, чиме је додатно обогатио књигу на 190 страница.

Издавач књиге је Српски књижевни клуб Бањалука, а рецензенти /донедавни/ министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и професор српског језика и књижевности Дијана Стјепановић.

Лукач је навео да ова књига може да представља важну историјску грађу, с обзиром на то да садржи и свједочанства актера описаних догађаја, што може бити корисно за будућа истраживања и опис, а посебно ратних догађаја.

„Посебан значај огледа се у написаној епској пјесми и овим пјесничким дјелом историјског карактера настављена је традиција чувања важних догађаја од заборава“, истакао је Лукач, додајући да је на тај начин аутор дао прилику читаоцу да сложене догађаје разумије на једноставан начин.

Српски књижевник Саша Николић рођен је у Олову 1975. године, а до сада је објавио 13 књига.

Аутор је документарног филма „Одбрана села Дрецељ“, те добитни више награда и одликовања.