Амерички публициста Тим Р. Шварц открива у својим студијама, “Људи мистерије – Никола Тесла и Отис Кар” и “Изгубљени журнали Николе Тесле”, да је Тесла током своје каријере био изложен озбиљним стресовима и катастрофалним дешавањима.

Први од њих десио се 1895. године када му је изгорјела велика лабораторија смјештена у приземљу велике зграде на Менхетну, када су му уништене скупоцјене машине, када је ватра прогутала многобројне пројекте записане на папирима, те његову приватну колекцију фотографија.

Већина људи била би сломљена послије таквог догађаја, али Тесла не. Изградио је џиновски торањ у Варденклифу, који му је 1917. године уништила америчка војска, јер је сумњала да служи за бежичну комуникацију непријатељске војске.

Неколико пута његове хотелске собе у којима је живио до краја живота, али и лабораторије гдје је радио, биле су пљачкане. Тесла је нерадо говорио о документацији која је нестајала.

Када га је 1937. године у Њујорку покосио таксиста на пјешачком прелазу, неки су посумњали да је то можда био и покушај убиства генијалног научника. Тесла је пар мјесеци прије тога дао велики интервју у коме је тврдио да посједује оружје разорне снаге. Нико никада није могао да докаже да ли су се тих докумената докопале и тајне службе великих свјетских сила.

Сигурно је да је Тесла у задњем периоду свог живота био мета асасина који су жељели да са научником заувијек нестану и пријетње моћних оружја смрти. Постоје бројни документи из којих се види да је страховао за свој живот.

(Наставиће се)