Фото: in4s.net

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије у божићној поруци пружио је подршку Србима на Косову и Метохији, који јуначки трпе неправде, притиске и прогоне, али остају вјерни завјету Светог кнеза Лазара и немањићким светињама.

– У Божићној радости, душом и срцем подржавамо нашу браћу и сестре на свагда распетом Косову и Метохији. Видимо да се међународне гаранције за њихову слободу и миран живот не спроводе у дјело. Дивимо се њиховој издржљивости и храбрости које су дар од Бога – истакао је митрополит Јоаникије.

Он је навео да небеску ведрину и љепоту хришћанске вјере коју у овом тешком времену шири Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије заједно са свештенством, монаштвом, вјерним народом и призренским богословима, види као свијетло свједочанство Јеванђеља Христовог, без много ријечи, а са пуно жртве и љубави.

Митрополит Јоаникије каже да је у овим благим данима потребно се молити Богу да се што прије врати мир и да престане братско крвопролиће у Украјини, због чега су многи избјегли из те напаћене земље.

Он је истакао да Христово рођење открива смисао живота и рађања дјеце, те је нагласио потребу да родитељи својој дјеци пруже што више љубави, лијепо хришћанско васпитање и добро образовање.

– Сви они који јавно и бестидно промовишу неморал и простаклук саблажњавајући дјецу и омладину поткопавају цио наш народ и његову отаџбину – истакао је владика.

Он је напоменуо да су, суочени са забрињавајућим недостацима образовања дјеце у школама, уз помоћ добрих људи и Владе Црне Горе регистровали Православну гимназију Светог Саве у Подгорици која ће почети са радом наредне школске године.

– У њој ће се поред осталих гимназијских предмета изучавати и православна вјеронаука као важан дио општег образовања – наводи митрополит Јоаникије.

Уз напомену да вјера и вјеронаука не ограничавају, него подстичу истраживачке, стваралачке и сазнајне моћи човјека, чему су нам најбољи свједоци Петар Петровић Његош и Никола Тесла, митроплит је све приговоре против вјерског образовања у школама одбацио као површне, превазиђене или злонамјерне.

– Најбољи моменат да започнемо поправљати и наново изграђивати међуљудске односе у Црној Гори је овај знаменити и свијетли празник у који се Христос својим рођењем појавио у мрачној витлејемској пећини да свјетлошћу свога Божанства просвијетли таму овог свијета, првенствено таму грешних људских душа – закључио је владика Јоаникије.