Фото: Бојан Д.Тошић

Вечерас на Бадње вече у Сокоцу у Храму Светог пророка Илије – Романијској Лазарици, служено је вечерње богослужење а потом су наложени бадњаци, чиме је најављен празник рођења Господа Исуса Христа.

Велики број наших суграђана окупио се у порти цркве, а све присутне поздравио је старјешина храма протојереј ставрофор Златко Богдановић са ријечима : „Мир Божији, Христос се роди!“

Фото: Бојан Д.Тошић

– Поздрављам вас у навечерје великог и радосног празника рођења Господа спаситеља нашега Исуса Христа. Нека његов благослов почива на свима вама, на мјестима у којима живимо , а нарочито на дјечици који су вечерас присутни у великом броју. Дочекали смо овај празник, коме се управо малишани највише радују. Радују се зато што су њихова срца чиста, што су они ти који својом невиношћу и простодушношћу могу да дочекају да се спаситељ ноћас роди у њиховим срцима – поручио је отац Богдановић и позвао вјернике да и у наредним данима у великом броју присуствују богослужењима у храмовима на подручју општине Соколац.

Вјерни народ Романије дочекаће Божић у молитви у храмовима и кругу породице, поштујући древне обичаје наших предака. Наша суграђанка Срђана Косорић, подијелила је са нама како се у њеном дому прославља Бадњи дан и Божић.

Фото: Бојан Д.Тошић

– Ми смо активни од раног јутра, када су супруг и син отишли у бадњаке. Ја сам спремила посну чесницу и дочекали смо их прскајући житом. Данашња трпеза је била посна, али богата, па сам се потрудила да ту поред рибе буде пита, кромпирићи и разне салате. За сутра смо спремили печеницу, сарму, по традицији цицвару и славску свечану погачу – чесницу, у коју сам ставила новчић, бадњак и још неких малих комадића дрвета од бадњака који имају своје симболично значење. Ујутро, на Божић око пет часова дочекаћемо полазника, помолити се Богу и цијели дан провести у весељу и добром расположењу – навела је Косорићева.

Након налагања бадњака, као и годинама уназад у порти Храма Светог пророка Илије приређен је спектакуларан ватромет.