Дугогодишње Теслино пријатељство са Џорџом Силвестером Виреком, контроверзним књижевником, који је до почетка Другог свјетског рата био пропагатор идеологије Трећег рајха у САД, посебно је занимљиво за изучавање.

Вирек је сам по себи био магична фигура и изузетно занимљива личност, која је својим знањем и шармом освојила Николу Теслу. Тврдио је да је директни потомак веома цијењене њемачке династије Хоенцолерна, те да је његов отац Луј Вирек син њемачког Кајзера Вилхелма Првог.

Његова бака Едвина Вирек била је глумица у Берлину, гдје је послије једне представе упознала Кајзера и с њим имала кратку страсну аферу. Из те везе родио се Луј, али краљевска породица никада није признала да је дијете Вилхелмово.

Често у затвору

Луј Вирек је био социјалиста који се пуно дружио с Карлом Марксом, па је због својих љевичарских идеја доста боравио у затвору. Фридрих Енгелс му је био гост на вјенчању 1881. са далеком рођаком из САД, а Џорџ Силвестер се родио три године касније. Породица се деценију касније преселила у Америку.

Џорџ је био млади пјесник који је вјеровао да је као директни потомак династије Хоенцолерна предодређен да велича њемачку културу. У августу 1914. основао је часопис “Фатхерланд” (Отаџбина) како би Американце с њемачким поријеклом учинио поносним.

Почетком 1915. године састао се с њемачким агентом Хенрихом Албертом, од ког је примио кофер с тајном документацијом. Америчка тајна служба је ухватила Алберта и Вирека, те открила документе којима се потврђује да су њемачки финансијери уплаћивали велике суме новца на приватне рачуне неких америчких грађана. Био је ту чак и документ који је доказивао да њемачка војска планира да потопи брод “Лузитанију”, што се веома брзо и догодило. Вирек је био испитиван, али никада није због тога осуђен. Његова књижевна каријера била је доведена у питање и од тог момента била је осуђена на заборав.

Хомосексуалац у души, не и у пракси

Међутим, Вирек је послије Првог свјетског рата поново почео да објављује. Путовао је често у Беч, гдје је 1923. године направио занимљиву књигу “Подмлађивање, како Стејнах чини људе младима”, која говори о неуроендокринологу Еугену Стејнаху, који је открио како да се употребом хормона “заустави” старење. Стејнах је сматрао да се хомосексуализам може физички лијечити пресађивањем једног тестиса са здравог мушкарца на другог који је хомосексуалац!? Такође је открио да “подвезивање” тестиса код плодних мушкараца доводи до стерилизације, те лучења хормона који заустављају процес старења.

Џорџ Силвестер Вирек, који је био латентни хомосексуалац, свакако да је био фасциниран Стејнаховим идејама о вазектомији и могућој бесмртности. Сигмунд Фројд је послије читања књиге о Стејнаху желио да Вирек напише књигу и о психоанализи.

“Гаy Ецхо” портал сврстава Вирека међу такозване декадентне геј пјеснике на прелазу два вијека. Вирек је припадао и кругу окултисте Алистера Кроулија, познатом такође по пјесмама са хомоеротским аспектима, који је у својим ”Исповијестима” записао о Виреку да је ”хомосексулац у души, мада, вјерујем, не тако много у пракси”.

Интервју с Хитлером

Познато је да је велики црни маг Алистер Кроули био веома близак сарадник Вирековог магазина “Отаџбина” и да је писао прогерманске текстове у вријеме Првог свјетског рата. Није познато да ли је Кроули иницирао Вирека у тајне своје сексуалне магике, али је Џорџ дефинитивно имао бројне пријатеље који су вољели особе истог пола.

Вирек је 1923. године први пут интервјуисао младог Адолфа Хитлера, који је тек почео да се пробија на власт у Њемачкој. Годинама је пропагирао идеологију националсоцијализма, али без подршке идејама антисемитизма. Занимљиво је да је 1933. године одржао велики митинг “пријатеља нове Њемачке”, у Медисон Сквер Гардену, на ком су вијориле америчке и њемачке заставе са кукастим крстовима. Агенти ФБИ ухапсили су Вирека 1941. године због сарадње с нацистима. Неколико година провео је у затвору, а своје затворске дане преточио је у бестселер књигу “Човјек међу звијерима”, која је изашла 1952. године, а у којој је описивао брутална хомосексуална силовања, честа међу затвореницима.

Виреков роман из младалачких дана “Кућа вампира” из 1907. године спада у ремек дјела геј литературе, а главни јунак је посједнут од стране психо вампира. Психички вампиризам је идеја коју је до Вирека лако могла доћи од стране Алистера Кроулија, који је говорио о сексуалним демонима Инкубусима и Сукубусима, који исисавају менталну и душевну снагу човјека кога посједну.

(Наставиће се)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име