Езотеричне везе Тесле и Вирека су изгледа биле много дубље него што је јавности познато. Разговарали су често о спиритизму, духовима, гласовима мртвих. У “Дневнику из Колорадо Спрингса” научник пише да је, експериментишући с радио таласима у својој лабораторији, успио да одреди фреквенцију и врсту модулације менталног плана живих људи, али и мртвих, с којима може да комуницира.

Почетком XX вијека експерименти везани за “гласове мртвих” занимале су велики број научника, укључујући и Томаса Алву Едисона, који је тврдио да је направио један такав апарат. Овакве техничке новотарије нарочито су занимале сљедбенике спиритизма и теозофије. Тај период је обиљежило прожимање окултних и научних истраживања. Многи магови и чаробњаци били су одушевљени научним достигнућима и технолошким напретком. Интерес за онострано, астрално, то јест ванземаљско био је заједнички и мистицима и научницима.

Алистер Кроули

Велика звијер 666, Мегатерион или Алистер Кроули, можда је највећа звијезда црномагијске окултне традиције почетком двадесетог вијека. У својим њујоршким дневницима из 1918. године, названим “Амалантрах радови”, Кроули описује како је уз помоћ посвећеница сексуалне магије и халуциногених дрога, међу којима је била и супруга индијског филозофа Кумарасвамија, успио да комуницира с ванземаљским бићем званим Лам.

Лам је имао купасту велику главу, сличну глави Е.Т.-ја из славног Спилберговог филма. Био је свјетлуцав и стварао се од чистог етера, тврдио је Кроули. Направио је цртеж те ванземаљске интелигентне креатуре, који је касније поклонио свом сљедбенику Кенету Гранту. Пар мјесеци Лам му је одавао спиритуалне и космичке тајне, те отварао портал ка другим свјетовима.

Занимљиво је да је у то вријеме Кроули био на плати код Џорџа Силвестера Вирека, за чији је часопис “Фатхерланд” писао пронацистичке текстове. Кроули је касније тврдио како његови текстови уопште нису били пропаганда Хитлера, већ пародија.

Заједничке теме

У “Амалантрах дневнику” укључено је и писмо које је Кроули послао Виреку, које је насловио са “драги мој Вирек”. У њему је објавио да је уз помоћ магике доспио до свог новог имена, које је заправо број звијери 666, као и то да га више не занима да пише текстове за Вирекове новине.

Виреку није тешко пао прекид сарадње са суманутим Кроулијем. Џорџ Силвестер Вирек је свакако био неко ко се, осим наци-пропагандом, веома занимао и за окултизам. Из претходне приче о пријатељству Тесле и Вирека могло се видјети колико су њих двојица имали заједничких тема које се тичу спиритуалног и магијског свијета. Обојицу су занимале теме као што су бесмртност, психо вампиризам, оружја и ратови будућности.

Не постоје подаци да је Тесла икада упознао Кроулија, преко Вирека, али то није искључено. Управо је ванземаљска интелигенција звана Лам нешто што би могло да споји ова два чудака. За разлику од Кроулија, Тесла могуће поруке таквих интелигенција није користио за свој духовни напредак, већ је желио да их преведе и подијели са цијелим свијетом.

(Наставиће се)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име