Научници ће се годинама касније спорити око тога колико је текст аутентичан, колико у њему има идеја Николе Тесле, а колико самог Вирека. Ипак, да то нису ријечи самог Николе Тесле вјероватно би се он сам побунио и написао оштар протест против кривотворења својих ријечи. Тако да се све што у тексту пише ипак мора приписати генијалном уму Николе Тесле.

Пар визионарских идеја из овог текста заиста потврђују да је Тесла имао пророчке моћи. Оно што је највише спорно у тексту су Теслине идеје о менталној хигијени човјечанства у далекој будућности, о генској селекцији људи на планети, за коју су се здушно залагали научници области звана Еугеника.

Расна хигијена

Један од најзагриженијих портпарола и промотера Еугенике био је сам Џорџ Силвестер Вирек, који је био у сталном контакту с њемачким научницима, сексолозима, који су пропагирали расну хигијену, попут Еугена Стејнаха и Маркуса Хиршфилда. О посјети Магнуса Хиршфилда америчким градовима 1930. године писано је афирмативно у америчким новинама, а један подужи есеј о њему објављен је у његовој збирци есеја “Глимпсес оф тхе Греат” из 1930 године.

Вирек и Хиршфилд су се залагали за сексуалне слободе, за права хомосексуалаца и лезбејки, али је све то коришћено као пропаганда за еугенику и расну хигијену, идеје коју су касније преузели нацисти. Методе еугенике коришћене су прије доласка Хитлера на власт у САД. Кршења људских права, планском оплодњом, селекцијом против нежељеног размножавања, вршена су и у САД двадесетих година XX вијека, у СССР и у Шведској 70-их година, те у Кини.

Основна идеја еугенике је да се генетском селекцијом могу искоријенити насљедне, посебно менталне болести. Тесла је вјеровао да се генским програмирањем може искоријенити “убилачки нагон” код неких људи, самим тим и криминал, тероризам, рат. Ова Теслина идеја искоришћена је као повод за новелу Филипа К. Дика “Сувишни извјештај”, по којој је касније Стивен Спилберг направио одличан филм.

Тајна друштва

Коријене еугенике треба тражити у маси окултно сексуалних тајних друштава које су настале крајем XИX вијека. Ред “О.Т.О.” бавио се сексуалном магијом. Ритуале и тајна знања о коришћењу сексуалне енергије су оснивачи овог друштва Теодор Ројс, Карл Келнер и Фриц Хартман научили од друштва “Зелени змај”, суфи посвећеника и тантра јогина. Овом реду припадао је и велики маг Алистер Кроули, који се пар година за вријеме Првог свјетског рата дружио с Виреком, а сам је основао магијско сексуално друштво “Телему”.

Поменути магичари залагали су се за сексуална људска права, а многи међу њима сматрали су да сексуално размножавање треба контролисати, тако да они који су “више вриједни” треба да се размножавају, а да све “мање вриједне” треба у томе спријечити. То су постала основна начела еугенике. Ове идеје спремно су дочекали идеолози “Трећег рајха” попут Листа Фон Либенфелса, који су бодрили велики број научника да се баве проблемима сексуалности и “расном хигијеном”.

Међу научницима који су радили у Хитлеровим логорима смрти било је правих психопата и сексуалних манијака. Неки од њих припадали су и злогласном Химлеровом “Аненербе” одјељењу. Име овог одјељења је скраћеница за „друштво за истраживање древне германске историје и насљеђе предака”, што довољно говори колико су нацисти били опсједнути генетиком.

Генетски инжењеринг

Необично пријатељство Тесле и Вирека било је каткад проткано идејама којима су се бавили креатори “Трећег рајха” о којима је било помодно размишљати у интелектуалним круговима тог времена. Многи европски интелектуалци су све до почетка Другог свјетског рата подржавали идеје њемачких националсоцијалиста или италијанских фашиста, о чему одлично свједочи студија “Фашизам и интелектуалци” Алистера Хамилтона. Међутим, када су Хитлерове акције показале своју сурову бруталност, исти ти десничарски настројени интелектуалци су га осудили.

Овдје је важно истаћи да Никола Тесла свакако није био расиста и да за тако нешто нема доказа. Његове “еугеничке” идеје тичу се генетског развоја свих људи на планети, без обзира које расе или нације били. Тесла је био опсједнут идејом да на Земљи коначно завлада мир, а генетски инжињеринг му се као научнику учинио веома логичним начином да се дође до тог племенитог циља.

(Наставиће се)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име