Нема сумње да су загрљаји добри, осим тога, овај процес доноси и многе друге добробити, посебно када је у питању развој дјетета.

Портал Мисс мама је објавио анализу зашто су загрљаји добри, а ми вам је преносимо.

Загрљаји стварају срећнију дјецу

Психолошки учинак загрљаја је невјероватан. Не само да подиже ниво самопоуздања код дјеце, него им помаже задржати оптимизам.

Постоје три снажна психолошка упоришта која су повезана с процесуирањем стресних догађаја, а то су самопоуздање, савладавање вјештина и оптимизам. Дјеца која се редовно грле осјећају се срећно и вољено.

Учи дјецу емпатији

Загрљај помаже родитељу и дјетету да уживају у садашњем тренутку и разумијевају узајамне осјећаје. Ова размјена енергије дјетету показује вриједност емпатије.

На тај начин уче разумјети како се други осјећају. Зато је загрљај и добра лекција којом ћете дјетету показати шта значи саосјећати с људима и вољети их.

Зауставља испаде бијеса

Хормон љубави, окситоцин, ослобађа се кад грлите дијете и омогућује му да се смири и побиједи нелагоду.

Додатно, загрљај помаже и код сукоба супружника како би се боље носили с несугласицама, па је то добро имати на уму кад се сљедећи пут посвађате.

Ствара способнију дјецу

Дјеци су за развој потребни различити сензорни подражаји.

Кључан је физички додир и контакт с кожом. Др. Сет Поллак и његове колеге психолози на центру Ваисман на Универзитету Вискосин‐Мадисон проводили су истраживања у којма су упоређивали усвојену дјецу из домова за незбринуте малишане с дјецом која су одрастала у стабилним породицама.

У првој групи дјеца су моторички заостајала те су због недостатка тактилне интеракције имали спорији когнитивни развој.

У другом истраживању су открили да је 15 минута тактилне стимулације током 10 дана код дјеце из домова за незбринуту дјецу помогло у развоју потенцијала и сазријевању навика те су дјеца уопштено постала активнија.

Због загрљаја дјеца расту

Иако звучи чудно, загрљај помаже дјететовом расту. Научници су открили да су дјеца којој недостаје сензорних подражаја успорила раст, а посебно ако нису редовно добијали загрљаје.

Тај је проблем био видљив упркос редовном узимању витамина и других важних нутријената. Објашњење за тај феномен је једноставно.

Током загрљаја тијело ослобађа хормон окситоцин који има снажан позитивни учинак на тијело, а међу осталим потиче хормоне раста.

Остају здрави

Хормон окситоцин не дјелује само на раст, него и на бољи имуни систем. Такође, он доприноси бржем лијечењу рана и смањује упалне процесе.

Има и снажан психолошки учинак, јер се дјеца због њега лакше носе с различитим типовима стреса, преноси Аваз.

Ствара снажне везе с родитељима

Загрљај потиче повјерење које је нужно за стварање квалитетне везе с родитељима, али и другим људима.

Окситоцин смањује страх и потиче спремност на повјерење према другима. Дјеца се осјећају сигурније и заштићено, а уједно се ствара снажнија веза с родитељима.