Теслу никако не би требало погрешно повезивати са идеологијом нацизма, која је довела до монструозних злочина током Другог свјетског рата. Добро се знају његови ставови о Хитлеру и са колико гнушања је писао о злочинима рата.

Бранимир Јовановић, директор “Теслиног музеја” у Београду, писао је о Теслином сусрету с краљем Петром II. Приближавањем све очигледније опасности од избијања Другог свјетског рата све чешће је, као најстарији Србин и Американац, упућивао ријечи наде и охрабрења свим југословенским народима да остану сложни, јер једино тако могу опстати.

Приликом сусрета с краљем Петром II у јесен 1942. још једном је јавно подржао идеју југословенства, Краљевину Југославију и краља Петра ИИ као њеног легалног владара.

– Поносан сам да сам Србин и поносан сам да сам Југословен. Наш народ има толико снаге да нема силе која га може разорити. Хитлер ће пропасти, и то брзо, а Југославија ће ускрснути. Величанство, Ви сте ми учинили највећу част и највећу радост што сте ми омогућили да Вас видим. Ви сте сретни што сте тако млади да стичете овако велика искуства и Ви ћете за двије, три године, ако Бог да, бити најбољи мајстор у владању. Вама је благопок. Краљ-Мученик обиљежио пут којим да идете: чувајте Југославију. Ја се надам да ћу доживјети, и то ће ми бити најрадоснији час у мојем животу, кад се Ви вратите у велику и сретну Југославију… Величанство, Бог Вас благословио – рекао је Тесла.

(Наставиће се)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име