Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

У организацији Јавне установе за културу „Перо Косорић“ Соколац у просторијама Високе школе за услужни бизнис одржано је 24. Светосавско културно вече.

Свети Сава био је најмлађи син српског великог жупана Стефана Немање, светогорски монах, јеромонах и архимандрит Студенице, први архиепископ аутокефалне Српске архиепископије, дипломата, законодавац, књижевник и ходочасник. Њему у част, а са циљем очувања сјећања на Светосавље, учесници Светосавске вечери представили су богат програм. Према ријечима руководиоца Установе за културу, Душке Лукић, ово је манифестација са богатом традицијом.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

И ове године смо, по традицији, приредили богат културни програм поводом Савиндана. Знамо колико су његова личност и дјело значајни за српски народ, а ученици, професори, наставници и наши млади пјесници, кроз програм подсјетиће нас колико је Свети Сава задужио српски народ, казала је Лукићева.

Она се захвалила свим учесницима, покровитељу манифестације Општини Соколац и руководству Високе школе које је уступило простор.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

У част Светом Сави, посјетиоцима Светосавске културне вечери представили су се ученици из Центра за музичко образовање, Средњошколски хор „Василије Острошки“ Соколац и млади пјесници из Сокоца.

Професор музичке културе Радомир Чворо истакао је да је важно да младим нараштајима преносимо поруке и поуке о Светом Сави.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Окупљамо младе нараштаје и велико ми је задовољство што смо имали прилику да представимо научено. Важно је да их учимо ко је био Свети Сава и колики је његов значај за српски идентитет, рекао је Чворо.

Свети Сава се сматра једном од најзначајнијих личности српске историје, а Српска православна црква га слави као свеца. Његова личност је остварила велики утицај на средњовjековно српско књижевно стваралаштво, а култ овог нам светитеља се годинама његује у српском народу.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Кроз програм Светосавске вечери публику је водила ученица и млада пјесникиња, која је говорила и своје стихове пјесме „Тиховање“, Милица Боровчанин. Стиховима пјесме „Откад имам тебе“ представила се и Бојана Марковић, док су Ана Бојовић, Павле Боровчанин и Ивана Гутаљ говорили стихове чувених Ђуре Јакшића, Војислава Илића и Десанке Максимовић. Посјетиоци су чули и младе полазнике Музичког центра: Лазара Цвијетића на виолони, Ђорђа Парлића, Вељка Јанковића и Филипа Кнежевића на хармоници, за клавиром Софију Јанковић и уз гитару Милицу Грујић.

Поред Установе за културу “Перо Косорић“ славу Светог Саву прослављају и Основна и Средња школа у Сокоцу.