Друштвена мрежа Инстаграм наводно ради на увођењу плаћене верификације корисничких профила.

Намјере Инстаграма је открио инжињер Алесандро Палузи, а своје тврдње заснива на коду. Он је на друштвеним мрежама подијелио сцреенсхотове кода апликације на којим се виде линије
„IG_NME_PAID_BLUE_BADGE_IDV“ и „FB_NME_PAID_BLUE_BADGE_IDV.“

То јасно указује да се „плаћена плава значка“ односи на плаве ознаке које добијају профили верификованих корисника ове платформе. ФБ и ИГ се односе на Фејсбук и Инстаграм, што значи да у Мети размишљају о плаћеној верификацији профила на њеним платформама. ИДВ је познати акроним за „верификацију идентитета“.

Палузи је досад открио бројне необјављене функције у прошлости, укључујући организер на Инстаграму. Такође, овај девелопер је наводно открио и код који се односи на нови тип претплате, али још увијек није јасно да ли је директно повезан с плаћеном верификацијом.

Twitter Blue је претплата која кошта од 8 до 11 долара мјесечно те пружа корисницима приступ верификацијској ознаци, као и неким експерименталним функцијама. Плаћена верификација је била један од први потеза новог власника Twitterа Елона Маска. Међутим, то је био промашај јер компанија није имплементирала мјере заштите како би спријечила кориснике да се лажно представљају као компаније или познате личности.

Ако Мета заиста ради на плаћеној верификацији, онда мора пронаћи начин да не понови грешку Twitterа. Тренутно је веома тешко верификовати профил, а постоји и црно тржиште за верификацију на Инстаграму гдје људи плаћају десетине хиљада долара како би добили ознаку на свом профилу.

Из Мете засад нема никаквих коментара на Палуззијево откриће.