Зимска сезона на босанскохерцеговачким планинама је у пуном јеку, а услови за скијаше су идеални

На планинама широм бх. скијаши имају одличне услове за скијање, како у току дана, тако и ноћу, јер је ноћно скијање све популарније.

Како су за „Независне новине“ казали из Олимпијског центра „Јахорина“, од средине децембра па до почетка фебруара су имали око 90.000 скијаша, који су у поменутом периоду направили 575.000 пролаза на инсталацијама вертикалног транспорта.

„У претходним данима дневно нас је посјетило више од 8.000 скијаша и бордера, као и велики број посјетилаца који користе преостале садржаје и учествују у бројним зимским активностима“, казали су из Олимпијског центра.

Како додају, сваке сезоне у просјеку имају и до 600.000 посјета туриста, и то из свих крајева свијета, а како кажу, уз локалне, највећи број посјетилаца долази из Србије, Хрватске, Црне Горе, те Словеније.

„Много туриста нам пристиже из Турске, Уједињених Арапских Емирата, Њемачке, Аустрије, Италије, па чак и Русије, Сингапура и Велике Британије“, објашњавају они.

Како додају, ове године очекују још већи број посјета туриста из Румуније, Аустрије, Турске, Словеније и Црне Горе.

Вељко Голијанин, директор Ски-центра „Равна планина“, рекао је да су скијаши и те како окупирали ову планину.

„Зимска сезона је коначно кренула како треба, на планини је примјетан велики број скијаша који уживају у правој зимској идили“, рекао је Голијанин.

Према његовим ријечима, сви капацитети на овој планини су попуњени.

„Снијега има довољно, а услови за скијање су идеални. Имамо велики број домаћих гостију, јер смо врло близу града, али ту је такође велики број гостију из земаља региона“, рекао је Голијанин.

Како истиче, доминирају гости из Словеније, Хрватске и Србије.

„Сезона је добро кренула. Ако временски услови дозволе да се продужи, то ће да буде сјајно“, рекао је Голијанин.

Алдијана Диздар, портпаролка Туристичке заједнице Средњобосанског кантона, казала је за „Независне новине“ да скијаши на Влашићу уживају у зимским чарима.

„У складу са временским условима имамо задовољавајући број скијаша с обзиром на то да су прошли празници, али и слободни дани, као и ђачки одмори“, казала је Диздарева.

Према њеним ријечима, највише гостију на овој планини је у данима викенда.

„Имамо и домаћих и страних гостију, викендом је појачан број гостију, те то чини ову планину правим малим туристичким градом“, рекла је Диздарева, додајући да су временски услови коначано дозволили да зимска сезона заживи на овој планини.

Марија С. из Бањалуке казала је да је прије неколико дана боравила на Влашићу, а како каже, имала је у плану да остане два дана, али је због љепота ове планине свој боравак продужила на још четири дана.

„На Влашићу је заиста предивно, викендом је примјетан већи број скијаша, али и дјеце која уживају у зимским чарима“, рекла је она и додала да ускоро планира поново одлазак на ову планину.

„С обзиром на то да Влашић није далеко, свега сат и по вожње, свој поновни долазак имам у плану већ за неколико дана“, истиче она.