Фото: Александра Оташевић / Тањуг

Амерички писац Дон Николоф је у „Ајдахо обсерверу“ из 2007. године у ауторском тексту открио необичну причу према којој је Николу Теслу јастуком угушио њемачки обавјештајац Ото Скорцени.

Вијест о Теслином убиству је до мене дошла након што сам послушао YоуТубе презентацију у којој Ерик Берман прича како је открио да је његова бивша дјевојка била кћерка бившег нацистичког команданта Ота Скорценија, те да је тако сасвим случајно имао прилику да се сусретне с остарелим Скорценијем. Он је годинама живио у САД, радећи као столар с новим идентитетом, који му је омогућила ЦИА послије Другог свјетског рата. Берман, који користи псеудоним Ерик Орион, наводно је од Скорценија добио кутију за ципеле пуну фотографија. Међу бројним важним открићима, Берман је чуо од Скорценија да је он лично угушио Николу Теслу 6.1.1943, те да му је тада у убиству асистирао његов нацистички колега Рајнхарт Гехлен. Тесла је тада имао 86 година. Према изјавама Скорценија, он и Гехлен су успјели да од Тесле дан прије убиства добију детаље његових најважнијих открића. Након што су га убили, испразнили су цијели садржај Теслиног сефа и све што су украли предали Хитлеру, пише Николоф.

Хитлерова десна рука

Ото Скорцени је био један од омиљених Хитлерових оперативаца, окорјели убица и шпијун. Његов колега Рајнхард Гехлен био је такође оперативац који је касније доспио у САД, гдје је креирао америчку тајну службу ЦИА.

Николоф тврди да му је Скорцени испричао цијелу причу о томе како је убио Теслу на православно бадње вече. Тесли је Скорцени, пошто га је угушио јастуком, обукао свечано црно одијело у ком је пронађен мртав 7. јануара 1943. године.

Николоф тврди да се на једној фотографији, коју је добио од Скорценија, види он у друштву Џорџа Х. Серфа, који је годинама био лични Теслин адвокат и књиговођа. Серф је надгледао Теслине послове и савјетовао га какве пословне потезе да повуче, а наш научник је у њега имао бескрајно повјерење. Дон Николоф сматра да је Серф дуго био човјек за контакт између њемачких шпијуна и Николе Тесле.

Уколико би било тачно да су Скорцени и Гехлен убили Теслу у соби хотела “Њујоркер”, он их је свакако познавао од раније, јер није било никаквих насилних улазака у Теслин апартман. Заједничка фотографија Серфа и Скорценија објашњава да су се добро познавали, те да је њемачког асасина вјероватно добро познавао и сам Тесла.

Хранио се кексом и млијеком

Николоф у свом тексту тврди да је Серф био главни завјереник који је годинама продавао Теслине патенте њемачким, британском и америчким разним службама, јер је радио у војној компанији “Унион Сулфор Цо”. Врхунац Николофљеве приче је наводна Скорценијева тврдња да је Џорџ Серф отац Џорџ Буша Старијег, америчког предсједника.

Николу Теслу су међу посљедњима живог видјели секретарица Шарлота Музар и писац Кенет Свејзи, још у позну јесен 1942. Музарова је још тада мислила да Тесла неће преживјети ноћ, колико је лоше изгледао. Свејзи је такође рекао да је Тесла био језиво мршав и да се хранио само са набиско кексом и млијеком.

Двије године прије смрти Тесла је био увјерен да га неко у хотелу трује, а говорио је и да млијеко које му доносе има чудан укус.

Џорџ Серф је задњи видио Теслу живог 4 јануара 1943. године, а собарица га је пронашла мртвог 7. јануара. Шта се дешавало са великим научником три дана прије његове смрти остаће заувијек мистерија.

(Наставиће се)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име