Колико год имало трагикомичне димензије да је предсједник државе, уједно и званично – приватник, бизнисмен, банкар, оператор пореских рајева, Мило Ђукановић сада у умишљеној улози уставобранитеља, ради се о озбиљном угрожавању темеља политичког система, оцијенио је лидер Демоса Миодраг Лекић.

– Макар расписивање пријевремених избора, посебно у насталој ситуацији неформирања нове владе, било важно и актуелно питање које треба рјешавати, претензија Ђукановића да приватизује и устав и на врло приземан начин га користи у изборне сврхе, заправо за очајничку одбрану наставка имунитета, превазилази његове претходне самовоље, додао је он.

Лекић напомиње да је више него јасно да у члану 95 Устава Црне Горе међу десет наведених надлежности предсједника државе нема надлежности распуштања парламента.

Члан 92, став 3 даје предсједнику формално церемонијалну улогу указа као завршног дијела другух процедура надлежних институција – владе или скупштине, којих у актуелној ситуацији није било, додаје он.

Примјетно је, како наглашава, у насталој ситуацији Ђукановићевог еклатантног кршења устава у изборне сврхе нису примјећене реакције представника међународно – дипломатских институција који су се, узгред, врло интезивно ангажовали око питања заштите уставности у Црној Гори поводом једног претходног случаја.

А који је, додаје Лекић, управо започео Ђукановићевом узурпацијом Устава, имајући затим заштитине последице у облику усвајања Закона о предсједнику.

– Узурпирање устава коинцидира са активирањем Ђукановићевих пропагандних служби подземног даха, којима се на најпрљавији начин обрачунава са носиоцима аутономног и критичког мишљења, што је била редовна пракса претходног режима последњих деценији. Тренутно је предмет такве прљаве обраде и један амбасадор једне угледне европске земље са службом у Црној Гори. У сваком случају, утисак је да се Ђукановић, и ћутањем у овој фази међународних представника, осјећа охрабреним за наставак уставне самовоље која ће ипак , очекује се, бити заустављена на легитиман начин у институционално прилично уздрманој црногорској држави, закључује он, преноси Дан.