У допису који је од стране Министарства породице, омладине и спорта РС ових дана достављен свим начелницима и градоначелницима у Републици Српској најављује се да ће Републичка управа за инспекцијске послове у складу са чланом 158. став 2. Закона о спорту Републике Српске вршити појачану контролу спортских удружења на цијелој територији Републике Српске.

У допису у који је увид имао портал „Соколац-срце Романије“ министарство наводи да је у сарадњи са спортском јавношћу, спортским стручњацима, стручњацима у спорту, израдило Закон о спорту Републике Српске, који је објављен у Службеном гласнику Републике Српске дана 07.08.2020.године, а који је ступио на снагу од 01.01.2021.године.

Према члану 166. став 2, овог Закона дефинисано је да постојеће спортске организације, правна и физичка лица у области спорта који су регистровани прије ступања на снагу овог Закона дужни да се пререгиструју и ускладе своју организацију, рад и општа акта са одредбама овог Закона у року од годину дана ступања на снагу овог Закона, а уколико то не учине у назначеном року губе статус спортске организације, као и права обављања спортских активности и дјелатности.

На недавном састанку одржаном између представника Министарства породице, омладине и спорта и кровних савеза констатовано је да велики број клубова/савеза, није извршило пререгистрацију у складу са новим Законом о спорту Републике Српске, па је најављен инспекцијски надзор над субјектима који нису извршили ову законску обавезу. Такође, у допису се наводи да ће сви спортски субјекти који нису извршили пререгистрацију, бити ускраћени за евентуалну финансијску подршку Министарства породице, омладине и спорта РС, а у будућности вјероватно и локалних заједница.