Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом подржао је иницијативу начелника општине Соколац Милована Бјелице да се на објекту зграде Митрополије у овој локалној заједници постави спомен-плоча која ће заувијек подсјећати на значајне одлуке за Српску православну цркву и српски народ.

„Ми не можемо, а да не изразимо нашу захвалност и благодарност, како општини Соколац, тако и Републици Српској што су у најтежем тренутку за нашу Митрополију све учинили и допринијели да се у Сокоцу обезбиједи алтернативно сједиште митрополита дабробосанског, које је усљед рата требало ријешити“, истиче се у допису које је митрополит Хризостом упутио начленику општине Соколац.

Митрополит Хризостом је нагласио да Митрополија дабробосанска поздравља све одлуке Скупштине општине Соколац, донесене на приједлог начелника, о култури сјећања и поштовања свих институција основаних на подручју ове локалне заједнице а које су од значаја за Републику Српску и Српску православну цркву – Митрополију дабробосанску.

„Посебно смо срећни и задовољни одлуком Скупштине општине Соколац да се спомен-гробље преименује у ‘Нови Зејтинлик’. Драго нам је ако смо нашим сугестијама допринијели том побољшању идентитета имена, односно назива спомен-гробља“, додаје се у допису.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица недавно је покренуо процедуру за усвајање „Иницијативе за његовање културе сјећања на настанак институција и установа Републике Српске у Сокоцу“ у којој је, између осталог, била предвиђено и да се умјесто незваничног назива војничког гробља „Мали Зејтинлик“ користи назив Српско војничко спомен-гробље „Нови Зејтинлик“.

У Иницијативи се наводи да ће општинска управа посебну пажњу посветити обиљежавању свих мјеста на којима су настале институције и установе Републике Српске на подручју општине Соколац да би их сачували од заборава и указали на улогу и значај Сокоца у стварању Републике Српске.

„Недовољно, или боље рећи никако се не говори и не истиче значај општине Соколац за стварање Републике Српске, односно институција и државних атрибута Републике Српске, као и на улогу у формирању Српске аутономне области Романија/Романија-Бирач као претече Републике Српске. Ми смо дужни да градимо културу сјећања, како би од заборава сачували, нове генерације учили, а туристима представили како, када и гдје су настале институције и установе Републике Српске“, истакао је Бјелица.

Овом иницијативом тражи се од града Источно Сарајево, предсједника Републике, Владе Српске, јавних предузећа и установа да подрже изградњу споменика љекарима Војне болнице Главног штаба Војске Републике Српске, спомен-обиљежја у знак сјећање на прву смотру и настанак Полиције Републике Српске, постављање мермерне плоче на згради Поште у Сокоцу у знак сјећања на настанак и оснивање Пошта Српске, затим мермерне плоче у знак сјећања на успостављање службе платног промета и Народне банке Републике Српске и мермерне плоче као подсјетника на сједиште Митрополије дабробосанске.

Соколац је родно мјесто институција и установа Републике Српске