Влада Републике Српске је у тешкој ситуацији дала Јахорини много, те да јој се с тога треба и мора одужити одговорним понашањем према сваком детаљу и дјелићу ове олимпијске љепотице… Треба увести комунални ред, ангажовати најбоље архитекте и прописати под којим условима може и смије да се гради на Јахорини…

Директор Олимпијског центра „Јахорина“ Дејан Љевнаић сматра да је потребно увести комунални ред на овој планини и прописати услове под којима може и смије да се гради.

Љевнаић је истакао да не жели да Јахорина, због масовне изградње, постане нови Златибор, већ да она буде најљепша на свијету.

Он је оцијенио да се мора више бринути о екологији, архитектури, фасадама, да сваки нови објекат краси планину и окружење, да се у изградњи користи што више природне свјетлости и материјала, да има уређен паркинг, свака зграда гаражу, умјесто камена дрво, да објекти немају много спратова, да су рађени у планинском стилу…

„Неопходна нам је и проширена, функционална амбуланта која подмирује потребе једног оваквог ски-центра, тротоари, камп за дјецу са приступачним цијенама, не вишим од пет евра по ноћењу. Циљ је да привучемо и задржимо младе, да се њихов број из године у годину повећава“, изјавио је Љевнаић у интервјуу за Срну.

Он сматра да су потребни шатл бусеви који би саобраћали по планини и повезивали удаљеније смјештајне капацитете са центром, али и они што би возили на релацији Сарајево-Јахорина.

„Зато треба увести комунални ред који сада уопште не постоји, почевши од еколошких контејнера, преко збрињавања паса луталица до постављања довољног броја канти за смеће. Све то може бити украс Јахорине, наше зелене оазе, коју ћемо само на тај начин сачувати“, поручио је Љевнаић.

Љевнаић је нагласио да би зато требало ангажовати најбоље архитекте, уложити у израду плана и прописати под којим условима може и смије да се гради.

ВЛАДА СРПСКЕ ЈЕ ДАЛА МНОГО ЈАХОРИНИ – МОРА ЈОЈ СЕ ОДУЖИТИ ОДГОВОРНОШЋУ

Љевнаић је истакао да је Влада Републике Српске у тешкој ситуацији дала Јахорини много, те да јој се мора одужити одговорним понашањем према сваком њеном детаљу и дјелићу.

„Ако нешто не предузмемо уништићемо природу, а штета би било изгубити такав, свјетски познати и признати потенцијал, због немара, непажње и слијепе трке за профитом. Јахорину треба уздићи још више, на висине којима припада и које је својом природном раскоши и љепотом заслужила још прије Олимпијаде, а потом озбиљним развојем досегла до једног од најпризнатијих ски-центара у региону“, истакао је Љевнаић.

Он је додао да нема ништа против градње, али што не би градили у будућности тако да буде толико лијепо и бајковито да одмах добије заштиту УНЕСКО-а и буде најљепша на свијету.

Љевнаић је изразио наду да ће неко чути његове најдобронамјерније приједлоге, да је неопходно да се нешто хитно предузме, а циљ треба свима да буде заједнички, као и одговорност.

„Сигуран сам да можемо да га досегнемо, јер је племенит. Спасимо заједно Јахорину“, поручио је Љевнаић.

ГОНДОЛА ПАЛЕ-ЈАХОРИНА ОМОГУЋИЛА БИ БРОЈНЕ ОЛАКШИЦЕ СТАНОВНИЦИМА ПАЛА

Љевнаић је рекао да грађани Пала заслужују да имају гондолу до Јахорине, чиме би имали многе олакшице.

„Једно од рјешења за растерећење Јахорине од прекомерног броја гостију и стопирање масовне изградње је планирани пројекат гондоле која би повезивала општину Пале са Јахорином. На тај начин грађанима Пала био би знатно олакшан приступ Јахорини, а они заслужују такав капитални инфраструктурни пројекат“, оцијенио је Љевнаић.

Он је навео да би ова локална заједница још више оживјела захваљујући приходу који би био остварен ноћењима и ванпансионском потрошњом великог броја туриста смјештених у Палама.