Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас за Танјуг да је одлуку о покретању процедуре за разматрање захтјева за чланство тзв. Косова у Савјету Европе од 46 чланица 33 подржало, седам је било против, пет уздржано, а једна земља није учествовала у гласању и оцијенио да је одлука очекивана, али да ће наштетити дијалогу Београда и Приштине.

Дачић је оцијенио да је ово дан којег ће се Савјет Европе стидјети и навео да је делегација Србије, која је гласала против, напустила салу послије гласања, јер није жељела да даље учествује у „тирадама“, али је напоменуо да Србија није напустила ту организацију.

– Овај дан поводом те одлуке свакако представља сумрак и статута Савјета Европе, јер се први пут разматра захтјев нечега што није држава и што није признато од стране УН и о територији која није чланица УН – рекао је Дачић.

Он је захвалио свима који су били против и показали да су традиционални пријатељи и навео да прије свега мисли на Кипар, Шпанију, Румунију, Азербејџан и Грузију, а посебно је захвалио Мађарској која је признала независност самопроглашеног Косова, а данас је гласала против.

– Са друге стране заиста смо разочарани ставом и приступом Грчке и Словачке као чланица ЕУ које су биле удржане, прије свега због тога смо од њих чули да они не признају независност Косова. Такође бих подсјетио да је БиХ била уздржана. Замислите те ироније. Замислте када би се Република Српска сада пријавила за чланство, каква је то иронија и безобразлук, а нама држе предавање да ми утичемо на растурање територијалног интегритета БиХ. Они директно учествују у растурању територјалног интегритета Србије – рекао је Дачић.

Он је посебно истакао и став Украјине која је била уздржана.

– Погледајте колико ми проблема имамо да бранимо територијални интегритет Украјине, колико се напињемо и гласамо свуда и правдамо се зато што неко нас оптужује да не подржавамо довољно територијални интегритет Украјине, а Украјина гласа уздржано када је ријеч о нашем територијалном интегритету. Апсолутно неприхваљиво. Јерменија, такође, није била у сали када је било гласање. Нисмо очекивали такве потезе од тих земаља – рекао је Дачић.

Када је ријеч о Црној Гори, Дачић каже, да ни сам не зна да ли је изненађен или није јер су, каже, поново подржали растурање територијалног интегритета Србије.

– Заиста хвала им на томе, не знам како је Србија то заслужила. И морам да кажем да ће то свакако оставити одређене посљедице по наше односе. Не може Србија само да служи да се каже – пуцаћемо вам у главу, али није ништа лично – рекао је Дачић.

Он је поводом одлуке Комитета СЕ оцијенио да је Србији стављено до знања да нема право да штити свој територијални интегритет и суверенитет, а да мора да брани територијални ингеритет сваке друге земље. Каже и да је ово поука за Србију да никада не смије да изгуби већину у УН.