Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија

Гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић сматра да се у овој години може очекивати успоравање стопе инфлације која је у фебруару у БиХ износила 12,9 одсто.

Он подсјећа да су средњорочне пројекције кључних макроекономских показатеља, објављене у новембру прошле године, пројектовале инфлацију од 6,3 одсто, односно три одсто у 2024. години.

– На основу званичних података из јануара ове године, као и доступних информација са међународних тржишта у погледу будућих трендова у сегменту цијена хране и енергената, процијењена стопа инфлације за први квартал ове године износи 12,6 одсто. Прелиминарна процјена инфлације за прво полугодиште нешто је већа у односу на процјене из децембра и тренутно износи 8,6 одсто – рекао је Софтић за Дневни аваз.

Према његовим ријечима, у овој години се може очекивати успоравање раста инфлације.

Софтић наводи да, иако се не може говорити о паду просјечних потрошачких цијена, већ о успоравању њиховог раста, примарно због базног ефекта, фактори који чине реалним очекивања да инфлација буде блажа у текућој години су и подаци са међународних тржишта који тренутно указују да ће притисак цијена енергената и хране бити мањи у овој години.