Хрватска ће наставити да подржава БиХ на путу ка ЕУ како би се у њој остварили реформски процеси и функционалност, изјавио је данас у Мостару хрватски премијер Андреј Пленковић.

– Бићемо искрени пријатељи и заговорници европског пута БиХ, за коју желимо да има позитивна искуства европских интеграција и за грађане и за економију – рекао је Пленковић новинарима у Мостару, подсјетивши да се Хрватска максимално заложила да БиХ добије статус кандидата за чланство у ЕУ.

Он је истакао да Хрватска подржава територијалну цјеловитост БиХ и Дејтонски споразум који предвиђа два ентитета и три конститутивна народа.

– Сада са формираном влашћу и кандидатским статусом, сматрам да ће ова година бити шанса за БиХ да се иде напријед и не би било добро враћати се уназад – рекао је Пленковић.

Он је додао да је за БиХ важно да има политичку стабилност и функционалност, као и да се остваре даљи реформски процеси, равномјернији економски и регионални развој и да сви људи имају што квалитетнији живот.

Пленковић је најавио да ће крајем јуна бити одржана заједничка сједница Савјета министара и Владе Хрватске, те да ће од сутра поново бити успостављена авио-линија између Загреба и Мостара.