Фото: Shutterstock

Прогресиван губитак косе је изузетно чест. Широм свијета чак 85 одсто мушкараца и 40 одсто жена има овај проблем.

Најчешћи тип губитка косе код мушкараца је андрогена алопеција, када се коса најчешће проређује на врху главе и са стране.

Како за Телеграф.рс каже доктор Схади Абунасер, генетика има велику улогу у томе да ли ћете имати проблем са проријеђеном косом или ћелавошћу.

„Губитак косе укључује прогресивно симетрично стањивање косе, најизраженије на предњој, горњој и бочној страни власишта“, објашњава др Абунасеер.

Проређивање линије косе у овим зонама јавља се код оба пола. Међутим, изражена рецесија косе у овој зони првенствено се примјец́ује код мушкараца.

Најчешц́и облик губитка косе широм свијета је андрогена алопеција која је, вјерује се, насљедно стање.

„Иако постоји генетска предиспозиција за овај облик губитка косе, мушки полни хормон дихидротестостерон (ДХТ) има значајну улогу. Уз помоћ одређених ензима, ствара се из тестостерона, хормона заслужног за раст косе, и то код мушкараца у тестисима и простати, а код жена у јајницима. ДХТ покрец́е рецепторе да започну минијатуризацију фоликула, а осјетљивост тих рецептора је генетска особина. Код андрогене алопеције минијатуризација фоликула длаке доводи до крац́е фазе раста и на крају до мекших, свијетлијих длачица које нестају“, наводи др Абунасеер.

Према његовим ријечима, ДХТ је присутан и код мушкараца и код жена, али је ниво ДХТ природно виши код мушкараца, усљед чега су чешће погођени губитком косе од жена.

„Андрогена алопеција је спор процес и може трајати годинама. Али, уколико се пацијент јави на вријеме, понекад је могуће обуставити процес опадања косе. У другим случајевима, неопходна је трансплантација“, закључује др Абунасеер.