Министар просвете Бранко Ружић, министарка здравља Даница Грујичић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић и начелник београдске полиције Веселин Милић обраћају се јавности из Владе Србије на ванредној конференцији због масакра у ОШ „Владислав Рибникар“ на Врачару.

Конференција је почела минутом ћутања.

МИНИСТАР РУЖИЋ: СИСТЕМ НИЈЕ ЗАКАЗАО

„Апелујем да чињенично говоримо о овим тешким тренуцима“, рекао је министар Ружић, а онда одговорио на питање везано за приче да је дечак који је починио масакр трпео вршњачко насиље:

„Што се тиче наводног вршњачког насиља над виновником, систем није заказао. Ради се о расекотини на усни до које је дошло у приватној школи глуме, која није у систему. Из тога се не може извести закључак да је било потребно даље поступање“.

НАЧЕЛНИК МИЛИЋ: МЕСЕЦ ДАНА ПЛАНИРАО ЗЛОЧИН, ИМАО СПИСАК ЂАКА ЗА ЛИКВИДАЦИЈУ, САМ ПОЗВАО ПОЛИЦИЈУ

Начелник београдске полиције Милић је рекао да је у 8.40 заменица директорке школе позвала дежурну службу да пријави пуцњаву, док је сам извршилац звао у 8.42 признавши шта је урадио.

„Смртно је страдало осам ученика, од чега седам девојчица и један дечак“.

„Ово је планирано месец дана“, навео је Милић.

„Био сам на хиљаде увиђаја, ово је у српском друштву незапамћено. Према до сада прикупљеним подацима, дете је већ дуже време планирао догађај. Пиштоље је узео из стана оца, понео је и молотовљеве коктеле. Прво је пуцао у радника обезбеђења, па у дежурну ученицу. После злочина, позвао је полицију“.

„Како је сам изјавио, ово је био списак деце које је планирао да ликвидира. Сам је радио план улаза и излаза у школу. Како је сам рекао, одредио је приоритетне мете. Ово је пронађено на његовом столу. Скица изгледа као из неке видео игрице или хорор филма. Како које дете ликвидира и по ком броју. Кога ће из ког разреда да ликвидира имао је бројеве“.

МИНИСТАРКА ГРУЈИЧИЋ: ЈЕДНОЈ ДЕВОЈЧИЦИ И НАСТАВНИЦИ СЕ БОРЕ ЗА ЖИВОТ

Министарка Грујичић је саопштила страшну вест да је девојчица која је задобила прострелну рану главе у тешком стању и да се лекари боре за њен живот. Додала је и да је наставница у животној опасности.

„Два дечака у Тиршовој су стабилни, трећа девојчица која има повреду главе и она је критично, за њен живот се боре. У УЦ девојчица са повредом трбуха и руку, она је стабилно. Дечак са повредом неоге је у сали. Дечак који је прострељен у грудни кош, има повреду кичме, мора ће да се ради више интервенција. Наставница је у животној опасности“.

Министарка је изразила искрено саучешће породицама настрадале деце.

„Са 40 година у здравству и после 90-их када смо се нагледали свакаквих повреда, ово је најстрашније искуство и као лекара и као човека“.

„Преостаје нам да се надамо да ће се деца и наставница опоравити“.

„Институт за ментално здравље имаће два телефона за све којима је потребна подршка и помоћ. Свако ко буде хтео, биће и примљен лично на Институт“.

„О дечаку који је ово урадио одлучиће надлежне институције“, кроз сузе је рекла министарка Грујичић.

МИНИСТАР РУЖИЋ: ТРОДНЕВНА ЖАЛОСТ ОД ПЕТКА

„У име Министрства просвете изражавам најдубље жаљење поводом највеће трагедије која је задесила Србију и наш образовни систем“, рекао је Ружић.

„Децу родитељима не може нико да врати. Догађај се одиграо око 8.40 када је ученик седмог разреда извршио бестијални чин по први пут у Србији. Прстен обезбеђења је био присутан и у 8.40. Био је присутан и члан обезбеђења који је изгубио живот и школски полицајац“.

„Захвалан сам лекарима, као и наставницима и свима који су покушали да спрече трагедију. Тим психолога је позван да ученици и запосленима пруже подршку“.

„Незамисливо је када видите те сцене како је било тој деци“.

„Влада је донела одлуку да прогласи тродневну жалост почев од петка“.

„Данас поподне неће бити наставе. Од сутра ће настава почињати минутом ћутања“.

„Србија је део света у којој се овакве ствари све чешће дешавају. Погубан је утицај интернета и игрица, такорећи западних вредности и неопходан је тотални заокрет“.

„Данас смо имали садржајан, емоцијама набијен, свешћу одговорности проткан, разговор са председником Вучићем, премијерком Брнабић и наравно да ћемо колико данас и као Влада, а сигуран сам да ће то учинити и председник, изаћи са још јаснијом сликом. Апел је да дозволимо породицама преминулих, да своје најмилије испрате на миру“.

„Да читав систем покаже да ли има, а сигуран сам да има, потенцијал да изађе на крај са овим“.