Док су млади палили свеће и остављали цвеће за настрадале у ОШ „Владислав Рибникар“, у неким школама у Србије и БиХ догодило се неколико случајева који су инспирисани злочином на Врачару. Патријарх позвао на помен страдалима после вечерње службе.

Хиљаде младих, деце и тинејџера, окупило се испред Oсновне школе „Владислав Рибникар“ у Београду, где пале свеће и остављају беле руже.

На тај начин, млади одајући тако почаст настрадалима у јучерашњој трагедији у образовној установи на Врачару.

Паралелно са тим, у неколико школа на територији Србије, али и Босне и Херцеговине, догодило се неколико инцидената који су инспирисани злочином у школи на Врачару.

Девојчица Л.И. (15), бивша ученица Гимназије „Руђер Бошковић“ ножем је повредила дечака А.Р. (15) и наставницу која је покушала да је спречи, и њој је полиција одмах одредила задржавање, сазнаје „Блиц“.

Полицији су такође пријављени инциденти са наводним списковима сличним оном који је саставио К. К. у основној школи „Милоје Васић“ у Калуђерици, као и у основној школи „Десанка Максимовић“ у Београду.

Више просветних синдиката најавилo да ће у петак обуставити рад у школама у Србији, због трагедије која се догодила јуче у Основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду: Запослени ће бити на својим радним местима, али неће изводити наставу.

Влада Републике Србије изнела је данас закључке након седнице у којима се предлаже и Мораторијум на издавање дозвола за држање и ношење кратког ватреног оружја, након јучерашњег покоља у ОШ „Владислав Рибникар“ на Врачару, пренео је „Блиц“.

Закључци са седнице обухватају, поред двогодишњег мораторијума на издавање дозвола за држање и ношење кратког ватреног оружја, ревизију свих издатих дозвола за држање оружја, као и контролу лица која имају дозволе да држе оружје.

К. К. (13), дечак који је јуче убио осморо деце и радника обезбеђења и ранио шесторо деце и наставницу, налази се у Клиници за неурологију и психијатрију за децу и омладину у др Суботића, рекла је за Танјуг адвокатица породице Ирина Боровић.

Како је потврђено овој агенцији, дечаков отац, коме је одређено задржавање од 48 сати, сутра у 10 часова би требало да се појави пред Вишим јавним тужилаштвом, а адвокат породице сматра да ће му притвор бити одређен.

Вршилац дужности директора дечје клинике у Тиршовој Синиша Дучић, изјавио је јутрос да је девојчица, примљена након пуцњаве у Основној школи „Владислав Рибникар“, у критичном стању и витално угрожена, а двојица примљених дечака су стабилно и за неколико дана се очекује да буду пуштени на кућно лечење.

„Девојчица која је јуче оперисана хитно због повреда главе је витално угрожена, у критичном стању и на интензивној нези. Лекари раде све да је одрже у животу, али јој је јако тешко опште стање и витално је угрожена“, рекао је Дучић новинарима.

Он је рекао да је операција девојчице била изузетно тешка, јер се ради о тешким повредама мозга, витално је угрожена и налази се на интензивној нези.