Ако „кубурите“ са вишком килограма, ујутру се будите преморени а током дана расположење осцилира, врло је вероватно да вам организам „вапи“ за јодом.

Симптоми попут умора, честих промена расположења током дана, проблема са памћењем и концентрацијом, мождане магле и суве и ломљиве косе могу указивати на дефицит јода у организму, а бројни ендокринолози наводе да недостатак овог важног елемента може успорити и рад метаболичког система.

Јод је значајан у превенцији успоравања метаболизма

Према наводима експерата из области ендокринологије, јод је задужен и за одржавање метаболизма, а његов дефицит може се одразити на успоравању биохемијских реакција које се дешавају унутар нашег организма. Тада, храна се складишти као масноћа, што доводи до повећања телесне масе и вишка килограма, а будући да су имунитет и метаболизам међусобно повезани, јод је важан и за подршку имунолошком систему.

Хормони штите жлезде утичу на сваку ћелију и све органе у нашем телу, будући да они:

  • регулишу брзину сагоревања калорија
  • утичу на број откуцаја срца – могу их убзати или успорити
  • контролишу начин контракције мишића
  • утичу на пролазак хране кроз дигестивни тракт
  • контролишу брзину којом се одумрле ћелије замењују новим

Више јода – мање вируса и бактерија

Одавно је познато да је јод од велике важности за правилно функционисање организма, а нарочито важну улогу игра у раду штитне жлезде и имунолошког система, премда је јод минерал који има антибактеријско, антивирусно и фунгицидно дејство.

Доктор Гери Ворен, главни истраживач престижне америчке компаније САИК (SAIC) спровео је научно истраживање, а резултати које је добио указују на то да дневни унос максималних препоручених доза овог важног минерала доводи до апоптозе, односно смрти ћелија заражених вирусима, што спречава њихово даље ширење организмом.

Према препорукама Светске здравствене организације, свега 30 микрограма по килограму телесне масе може помоћи у заштити нашег организма од вируса, бактерија и гљивица које прете нашем имунолошком систему.

Намирнице богате јодом

Наше тело нема способност производње јода, те је једини начин да га унесемо у организам кроз намирнице или суплементацију. Међутим, као и за све остале додатке исхрани у виду витамина и минерала, неопходна је претходна консултација са лекаром.

Које су то намирнице које су богате јодом?

Млечни производи

Количина јода у млеку и млечним производима у великој мери зависи од садржаја јода у храни којом се стока храни, међутим, у већини случајева само једна шоља млека може обезбедити од 50 до 110 процената препоручене дневне количине овог минерала. Јогурт нам може пружити приближно половину препоручене дневне дозе, као и свежи сир.

Јодирана со

Идеја додавања јода у обичну, кухињску со дошла је из Сједињених Америчких Држава, где се први пут двадесетих година прошлог века овај минерал користио у исхрани како би смањио оток штитне жлезде. У само једној четвртини кашичице јодиране соли налази се приближно 71 микрограм јода, што задовољава око 50 процената препорученог дневног уноса.

Риба и плодови мора

Риба попут туњевине не само да је нискокалорична, већ и пута протеина, јода, калијума и Омега-3 масних киселина и витамина Б, а осим туњевине, и бакалар је сјајан избор.

Морски плодови попут шкампа такође представљају одличан извор протеина и многих других хранљивих материја попут јода, витамина Б12, селена и фосфора, а само 85 грама шкампа у себи има скоро четвртину препоручене дневне дозе јода.

Јаја

Једна од најздравијих намирница која нуди велики број нутријената попут протеина, здравих масти, витамина и минерала су јаја. Јод се у јајима налази у жуманцету, а једно велико јаје садржи око 24 микрограма јода односно 16 процената дневне норме.