Народна библиотека „Бранко Чучак“ на Хан Пијеску обиљежиће данас вијек постојања, свечаном академијом и низом програмских садржаја, рекла је директор ове установе културе Озренка Ђурић Радуловић.

Народна библиотека „Бранко Чучак“ на Хан Пијеску баштини традицију Народне књижнице и читаонице основане у мају 1923. године и има занимљив развојни пут по којем је ова установа једна од најпознатијих у својој дјелатности и ван подручја општине Хан Пијесак.

У оквиру овог програма од 12.00 часова у читаоници Библиотеке биће промовисана књига „Српско полазиште:слобода, нација, држава, демократија, национална перспектива – прва књига“, аутора Милоша Кнежевића.

Од 14.00 часова биће одржано предавање о теми „Скривено благо српског народа – епска поезија“, о чему ће говорити пензионисани протојереј-ставрофор Милорад Голијан. Као гост у овом дијелу програма наступиће гуслар Радивоје Витомир.

Свечана академија поводом обиљежавања 100 година Библиотеке на Хан Пијеску почеће у 19.00 часова, а најављено је да ће се присутнима у кино-сали обратити представници Библиотеке и општине Хан Пијесак, те Министарства просвјете и културе Републике Српске и Народне универзитетске библиотеке Српске.

Радуловићева је нагласила да ће истим поводом бесједити професор доктор Радославка Сударушић и библиотекар савјетник Мирко Марковић.

Након тога говориће књижевници Јованка Стојчиновић Николић, Милан Ракуљ, Милутин Савчић, Горан Гаврић, Аћим Тодоровић и Слободан Јовић.

Покровитељ манифестације је Скупштина општине Хан Пијесак.