Саудијска Арабија је најавила да ће наредног мјесеца самоиницијативно смањити производњу нафте за 10 одсто.

То ће њену укупну производњу умањити на само девет милиона барела дневно.

То ће бити најмања дневна производња нафте у тој земљи од 2011. године, с изузетком краткотрајних поремећаја изазваних пандемијом корона вируса и нападом из Јемена на њихове производне капацитете.

Оно што је најзначајније је чињеница да ће се смањење производње осјетити у Европи и САД, наводи „Блоомберг“.

Пошто се промјене у увозу и залихама нафте у Америци биљеже на недјељном нивоу, за разлику од других дијелова свијета гдје се то ради једном мјесечно или рјеђе, Саудијци у одређеним ситуацијама користе најаве ограничења извоза нафте у ту земљу како би подигли цијене нафте на свјетском тржишту.

Они су ту тактику већ употријебили 2017, када је саудијски министар енергетике у мају те године најавио да ће „извоз у САД драстично пасти“.

До јула, саудијски извоз нафте пао је на тридесетогодишњи минимум, што је до краја те године довело до укупног скока цијена од око 20 одсто.

Да ли ће то дати резултате и ове године остаје да се види, пише „Блоомберг“.

За почетак, Америка је данас далеко мање зависна од саудијске сирове нафте. Средином 2017. године, они су увозили око милион барела нафте из те петромонархије сваког мјесеца, док је сада увоз у просјеку мањи од 500.000 барела на дан.

Ипак, то је вјероватно најбоља шанса коју Ријад има да подигне цијене нафте. И поред осјетног повећања потражње за тим енергентом, повећани извоз нафте из Русије, Ирана и Венецуеле – три државе које се налазе под западним санкцијама – заситио је тржиште.

Циљањем тржишта у Европи и Америци Ријад користи своју предност, пошто за разлику од земаља у Азији ни једни ни други не могу да пређу на руску и ирански нафту.

Након новог смањења производње, Саудијци ће располагати са око шест милиона барела дневно за извоз. Пошто су се они обавезали да ће својим муштеријама са Истока испоручити предвиђене количине нафте, то значи да ће се смањење извоза осјетити на Западу – у Европи и САД.

Саудијска Арабија може да једнострано смањи понуду, али америчке рафинерије могу да одлуче да купе мање нафте из те земље, ако цијена постане превисока.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име