Фото: СРНА

Светом архијерејском литургијом коју служи Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, у порти Храма Светог пророка Илије на Сокоцу почео је Свеепархијски сабор у спомен на Свештеномученике Митрополије дабробосанске.

Митрополиту Хризостому саслужује Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије са монаштвом и свештенством Митрополије дабробосанке.

Свеепархијски сабор окупио је све свештенике Митрополије дабробосанске, као и свештенике из осталих епархија и вјернике.

Након литургије услиједиће славски обред.

Свети архијерејски сабор СПЦ у мају 2005. године прогласио је светим Свештеномученике дабробосанске пострадале од усташа од 1941. до 1945. године и од комуниста након Другог свјетског рата.

Међу Свештеномученицима дабробосанским су митрополит дабробосански Петар Зимоњић и владика Варнава Настић, али и парох гласиначко-кошутички Велимир Мијатовић, чије мошти од јуна 2019. одлуком митрополита Хризостома почивају у Цркви Светог пророка Илије на Сокоцу.

Прво саборно прослављање било је 2021. у древном манастиру Возућица, а потом у порти цркве Светог пророка Илије у Илијашу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име