Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је данас да током састанка лидера Београда и Приштине није било могуће решити међусобне несугласице и истакао да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти није био спреман за започињање процеса ка успостављању Заједнице српских општина, већ је инсистирао на де факто признању тзв. Косова. Дакле, Борељ је потврдио да је премијер привремених приштинских институција крив!

Борељ је након састанка нагласио да је пут две стране ка ЕУ кроз дијалог и да је успостављање Заједнице спрских општина кључни елемент у процесу нормализације односа.

– Без нормализације неће бити европске будућности ни (тзв.) Косово ни за Србију – упозорио је Борељ.

Он је додао да је са Куртијем и Вучићем покушао да нађе решење за напредак на основу предлога који је изнела ЕУ, али да Курти није био спреман за постизање напретка и започињање кредибилног процеса ка успостављању ЗСО и инсистирао је де факто на признању тзв. Косова, док је Вучић прихватио предлог ЕУ.

Борељ је рекао да је успостављање Заједнице спрских општина кључни елемент у процесу нормализације односа и да је кључно да преговори о статуту ЗСО почну без даљег одлагања.

Он је додао да је током састанка разговарано о кризи на северу КиМ и да су се фокусирали на примену споразума о путу ка нормализацији односа, што је, нагласио је, кључно за процес нормализације.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име