Фото: Мохамед Сабер

Војни аналитичари и специјализовани портали наводе да су групе Хамаса изненадиле израелску војску, као и обавјештајне агенције Мосад и Цију, тако што су булдожерима срушиле границу између Израела и Газе.

Затим су камионетима са постављним митраљезима продрли у празнине које су се отвориле.

Хамасовци су продирали и са мора на брзим чамцима, а било је и летова/напада параглајдингом.

Показало се да је Израел слабо чувао границу са Газом. Неколико километара од границе налазило се десетак утврђених пунктова и војних база у којима су израелски војници мирно спавали. Утолико спокојније што је била субота.

Локација и наоружање тих утврђених тачака и база нису били тајна за Хамас.

Око њих није било спољног обезбјеђења, као ни стражара.

Те тачке су мање или веће касарне иза пластичне ограде са безмало средњовјековном кулом на којој се налази митраљез којим се управља аутоматски. Као на ратним бродовима.

Све то изгледа технолошки напредно, али чим обичан квадрокоптер баци гранату на куполу тих митраљеза – нема више одбране. То је дало прилику Палестинцима упадну у те мини-касарне и да пуцају у уснуле војнике.

Нападачи су уништили скоро половину израелских “утврђених тачака” за само сат времена!

Ни веће војне базе попут Керем-Шалома уопште нису биле чуване. Након што су хамасовци ударили на прву линију утврђених тачака – њих је требало алармирати, али нико није стигао да укључи аларм.

Нападачи су споља пробили израелске базе старим совјетским ручним бацачима граната, а војници су побијени унутар таквих база.

Тенкови “меркава” и оклопни транспортери “хамер” постали су лаки трофеји.

Како наводе војни стручњаци, израелске снаге до сада нису биле суочене са нападима дроновима, па им није ни пало на памет да штите своје тенкове од таквих напада.

Групе Палестинаца искрцаних из чамаца ушле су у центре великих градова на обали.

Запалиле су зграду полиције у Ашкелону и једноставно се стационирали у центру града у близини пицерије, пуцајући на све око себе. Само ту су биле стотине цивилних жртава.

Кибуци и јеврејска насеља уопште нису били заштићен, а некада су то била најутврђенија насеља на свијету. Тамо су биле јединице за самоодбрану, а у рабиновој кући су држане залихе оружја.

А сада су Арапи једноставно отјерали становнике више кибуца дубоко у Газу.

Истовремено, неколико хиљада ракета из Газе пало је на Израел одједном.

Испоставило се да ПВО-систем “Гвоздена купола”, који је дуги низ година представљан као најнапреднији на свијету, не може да се носи са таквим ударом.

Ракете су падале чак и на Хаифу, односно цијела територија Израела од југа до сјевера била је беспомоћна.

Како наводе експерти, Хамасове ракете јесу “примитивне” (у смислу израде), али када их има на хиљаде, сваки ПВО систем је бескористан. Дванаест ракета ПВО не може истовремено да обара 2.000 циљева.

Читаву израелску линију одбране од Газе Палестинци су уништили за три сата и ватру пребацили дубоко на територију Израела.

Неке од арапских диверзантских група вратиле су се у Газу са, како су наводили, “трофејима” и заробљеницима.

Нападачи су унапријед знали циљеве, имали су напредне руте, а групе су координирале своје акције. Знали су комуникацијске фреквенције и безбједносне лозинке.

То значи да су “снимање терена” и израда плана трајали најмање шест мјесеци.

А Мосад и Шин Бет, израелска контраобавјештајна служба, нису о томе очито ништа знале.

Испоставило се да израелске снаге безбједности почивају на ловорикама побједа прошлих генерација – наводе војни стручњаци.

Према свједочењима, која преносе специјализовани војни портали, у Тел Авиву је неколико сати владао хаос. Војни врх је био у “коми”.

Стручњаци процјењују да ће дговор Израела бити окрутан и демонстративан.

Међутим, први удар Хамаса је успио, иако је припреман под самим “носом” израелске обавјештајне и контраобавјештајне службе.

Док Израелци буду чистили насеља од арапских група, МОСАД ће открити читаве подруме и ровове испуњене тијелима израелских војника. Израелци нису имали овакве губитке много деценија, наводе портали.

Ово што се догађа у Гази и Израелу може да измијени цјелокупну војно-политичку структуру Блиског истока и доведе до појаве нових савеза и нових линија фронта – закључују експерти.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име