Овогодишњи попис становништва у Црној Гори, који иначе касни већ две године, први је који се одржава после одласка са власти Мила Ђукановића.

Бивши црногорски председник недавно је у интервјуу за сарајевску Федералну ТВ изјавио да најављени попис становништва значи „посрбљавање Црне Горе”.

Његова опозициона Демократска партија социјалиста данас је званично започела бојкот пописа становништва, који у Црној Гори најављен од 1. до 15. новембра.

За потребе кампање бојкота ДПС је објавио видео на коме се види штампање промо материјала, који сви који не желе да им пописивач дође могу да окаче на врата.

„Нисмо дома, дођите догодине“, пише на промо материјалу.

ДПС као разлог бојкота пописа наводи тврдњу да је циљ овог процеса у тренутним политичким околностима превара грађана и да су резултати пописа, наводно, унапред припремљени.

„ДПС прихвата пописе становништва, једино и искључиво, уколико су они на власти или уколико су они организатори. Сви други пописи за њих су ‘освајачки и великосрпски’. Зар се ДПС, који је уз ‘Оду радости“ најављивао европску будућност Црне Горе, сада уз ‘посмртни марш’ одриче Европе, јер управо овај попис ће бити спроведен по европским стандардима, што је рекао и сам Евростат“, поручују из коалиције „За будућност Црне Горе”.

Патријарх Порфирије недавно је боравио у Црној Гори и у Храму Христовог васкрсења у Подгорици, две недеље уочи почетка пописа, позвао грађане да се пишу као припадници српског народа, верници СПЦ који говоре српским језиком.

И епископ будимљанско-никшићки Методије поручио је да се подразумева да се људи на предстојећем попису у Црној Гори пишу као Срби, и истакао да је најважније да остану окупљени око цркве идући путем својих предака.

„На ширем плану, не смемо се одвајати од наше заједнице, јер ћемо тиме постати лак плен и нећемо моћи својом снагом да опстанемо на путу на којем су опстајали и ишли сви наши преци који су се писали као Срби“, рекао је владика у манастиру Вољавац код Бијелог Поља.

Србија се не меша у предстојећи попис становништва у Црној Гори, изјавио је председник Србије Александар Вучић у Пекингу где је учествовао на међународном форуму „Појас и пут“.

„Да видимо колико данас људи српског рода живи у Црној Гори. Верујемо да тамо живи значајан број Срба“, рекао је Вучић.

На питање да прокоментарише изјаву Мила Ђукановића да је опасно реализовати попис у тој земљи јер „идеолози велике Србије желе да посрбе Црну Гору”, Вучић је рекао да то изражава нервозу појединаца у вези са пописом.

„Није реткост Ђукановићу да прича глупости. Али то више никога не интересује. Добро знају они шта су радили претходних деценија, какве су марифетлуке спроводили“, одговорио је Вучић.

Према попису одржаном пре 12 година у Црној Гори је живело 45 одсто Црногораца, 29 одсто Срба, 9 одсто Бошњака, 5 одсто Албанаца, 3 одсто Муслимана, и по један проценат Хрвата и Рома.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име