Због санкција Сједињених Америчких Држава највише институције Републике Српске су данима виртуелно паралисане, званични сајтови су углавном недоступни и онемогућена је електронска комуникација и размјена поште.

Ову информацију потврдио је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић за портал Капитал истичући да су проблеми са интернет конекцијом због којих је отежан и онемогућен приступ званичним сајтовима Владе, предсједника Републике Српске и Инспектората резултат санкција.

– Искључили су нас Американци. Иако имамо све уплаћено до фебруара 2025. године, брутално смо искључени због санкција које су САД увеле предсједнику Републике Српске – рекао је Вишковић

. Он је додао да Влада предузима одређене кораке како би превазишла овај проблем.

– Немојте тражити да прецизирам какви су то кораци, али у наредна два-три дана би све требало да профункционише – рекао је Вишковић.

Капитал подсјећа да су у неколико наврата писали о овом проблему, док су се „институције Српске правиле као да он непостоји и игнорисале интересовање јавности, одбијајући да се јавно огласе“. Саговорници Цапитала из институција незванично су им потврдили да не могу користити службене мејлове, да се мејлови упућени њима враћају, те да су присиљени користити приватну електронску пошту, што је велики безбједносни ризик и ствара могућност хаковања јер није предвиђено да се службена документација тако шаље.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име