Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да су за кажњавање Србије увијек били Хрватска, дио скандинавских и балтичких земаља, понекад и Бугарска, као и дио самих Срба, које је назвао „аутошовинистима“.

– Али никада се нико није тако острашћено залагао за кажњавање Србије као Хрватска. Како је могуће да неко из Србије тражи кажњавање Србије, као да није довољно кажњена. Стално постоји та прича. Још од НАТО бомбардовања… Тај аутошовинизам је тешка болест код нас Срба. Чак и овдје било људи који су били за бомбардовање Србије. То је још од деведесетих година прошлог вијека – рекао је Вучић на ТВ Хепи.

Навео је примјер Јевреја и Палестинаца, који су се новим ратом сви ујединили, без обзира на међусобне разлике.

– Када Израел каже, Хамас нас је напао, убили су нам толико стотине људи. Сви Јевреји су уједињени, 99 одсто њих. Улазе истог дана у владу и они немају више проблем да раде на дневном нивоу са Нетанијахуом. Када су Палестинци нападнути, ујединили су се не само Палестинци, већ сви Арапи. Само код нас у Србији постоји патолошка жеља, пошто би људи жељели да наша земља буде много мања, не по својем обиму, по својој територији, по броју становника, не, већ, да суштински буде још мање значајна, не би ли служила неком другом – рекао је Вучић.

Како је рекао, то је познато у књижевности, у филозофској мисли, као синдром „кметске душе“ или „рајинског менталитета“.

– То није карактеристика српског народа, то је карактеристика једног малог дијела људи – рекао је Вучић.

Додао је да то никада неће разумјети и да они говоре да раде против њега.

– Кад тражите санкције против Вучића, то су онда санкције против ваше земље. Ја сам предсједник ове земље. Бићу још четири године предсједник ове земље. Када је предсједник једне земље под санкцијама, то није добра порука за ту земљу – поручио је Вучић.

Говорећи о пријетњама током преговора, Вучић је рекао да њему лично нико директно не пријети већ да су то такозване прикривене пријетње Србији.

Јер они знају да ја знам шта ми имамо да изгубимо. Они знају да ја знам колико су нам важне директне инвестиције. Они знају да ја то знам и играју на ту карту. Ја бих радио исто на њиховом мјесту – рекао је Вучић.

Додао је да само не разумије суштину свега тога што раде и што не схватају колико је важно Србији да има мир у цијелом региону, да Срби нису прогоњени у Црној Гори, да Срби нису прогоњени у БиХ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име