Санкције и прекид економских веза у Русији већ су коштали Европску унију око 1,5 билиона долара, а обим међусобне трговине се такође приближава нули, рекао је заменик руског министра спољних послова Александар Грушко новинарима на маргинама Евроазијског економског форума.

Према Грушковим речима, 2013. године обим трговине између ЕУ и Руске Федерације био је 417 милијарди долара, у одсуству санкција ове године могао је да буде 700 милијарди долара, али 2022. био је 200 милијарди долара, за прву половину 2023. – 47 милијарди долара, а до краја године биће мање од 100 милијарди долара. „Следеће године биће 50 милијарди, а онда ће тежити нули“, рекао је заменик министра, преносе РИА Новости.

„Укупни губици Европске уније – од уведених санкција и одлука донетих у економским областима о смањењу сарадње са Русијом износе око 1,5 билиона долара“, истакао је он.

„Немачка индустрија купује гас по ценама три пута већим него на домаћем тржишту САД , индустрија тече у Северну Америку , а све се то дешава упркос пословним сигналима“, додао је Грушко.

Руска Федерација је раније више пута изјавила да је Запад направио озбиљну грешку одбијајући да купује угљоводонике од Русије, па ће због виших цена пасти у нову, јачу зависност. Москва је навела да ће они који одбију и даље куповати по вишој цени преко посредника и да ће наставити да купују руску нафту и гас .

Руска Федерација је више пута изјављивала да ће се земља изборити са притисцима санкција које је Запад почео да врши на Русију пре неколико година и наставља да расте. Москва је приметила да Западу недостаје храбрости да призна неуспех санкција против Руске Федерације. У самим западним земљама више пута се изговарају мишљења да су антируске санкције неефикасне. Руски председник Владимир Путин раније је изјавио да је политика обуздавања и слабљења Русије дугорочна стратегија Запада, а санкције су задале озбиљан ударац целокупној глобалној економији. Према његовим речима, главни циљ Запада је да погорша животе милиона људи.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име