Данас је у оквиру пројекта „Магична пењалишта Босне и Херцеговине“ потписано десет меморандума о сарадњи са опћинама које су постале партнери пројекта. Укупна вриједност пројекта је већа од 340.000 КМ, од чега је Европска унија кроз EU4Business осигурала бесповратна средстава у износу већем од 275.000 КМ.

Пројекат ће допринијети развоју пустоловног туризма и допунити га са новим, брендираним туристичким производом. Локалне заједнице и крајњи корисници, попут хотела, ресторана, сувенирница и продавница спортске опреме, као и бројни сезонски и други радници у туризму, имат ће користи од повећаног броја туриста и посјетитеља по завршетку пројекта. Пројекат „Магична пењалишта Босне и Херцеговине“ проводи пројектни тим који чине Факултет спорта и тјелесног одгоја Сарајево, Планинарско друштво „Фасто“ и ИТ компанија Ребус д.о.о. Сарајево.

„Водећи се једнаким и транспарентним критеријима, одабрали смо Бихаћ, Бања Луку, Приједор, Јајце, Травник, Горажде, Соколац, Илијаш, Вареш и Завидовиће. У тим градовима ћемо поред осталог поставити и пењалишта на природним стијенама, те спровести додатне активности”, изјавио је проф. др. Ерол Ковачевић, пројектни координатор. На сваком од четрдесет састанака на којима су присуствовали начелници опћина као и представници опћинских служби и развојних агенција те планинарских и пењачких удружења, пењаштво је препознато као једна од грана пустоловног туризма за којег наша земља има велике, али недовољно искориштене потенцијале.

Корона вирус је дословно у једном дану затворио градове, кафиће, тржне центре, позоришта, музеје, школе и вртиће. Сва та ситуација је показала колики је значај природе. Увидјели смо да природа нема алтернативу, те да је она спас, сигурно уточиште и здрава забава за цијелу породицу. “Пењање као спортско – рекреативна дисциплина развија психомоторне и интелектуалне способности, логичко закључивање, координацију, концентрацију и осјећај за заједништво и помагање другима. Кроз пројекат, десет пењалишта са тридесет смјерова је осмишљено на начин да пружају могућност за пењање и почетницима и професионалцима“, истакао је проф. др. Елвир Казазовић, стручњак за развој пењалишта у пројекту.

У свијету тренутно има више од 35 милиона пењача којима ће босанско-херцеговачка нетакнута природа, изазовне стијене, могућност боравка и смјештаја у природи, те повезаност са другим понудама пустоловног туризма бити јако интересантни. Осим постављања пењалишта, пројекат планира и обуку двадесет пењача инструктора те израду ИТ алата: wеб платформе и мобилне апликације. Ови алати и „Мрежа за промоцију пустоловног туризма у региону“ помоћи ће популаризацију, промоцију те утрживост нове туристичке понуде.

EU4Business је пројекат Европске уније који с циљем јачања економије БиХ потиче развој подузетништва, извозно оријентисаних сектора, туризма и пољопривреде, као и рурални развој. Пројекат вриједан 16,1 милиона еура заједнички проводе ГИЗ, ИЛО и УНДП од априла 2018. до марта 2022. године, а финансирају га Европска унија са 15 милиона еура и Савезна Република Њемачка са 1,1 милион еура. ЕУ4Бусинесс је дио Програма локалне самоуправе и економског развоја у БиХ који подржава СР Њемачка.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име