Нивои загађености ваздуха у индијској престоници Њу Делхију били су 13 до 20 пута већи од препорученог, због прославе фестивала Дивали током викенда.

Како преноси ББЦ, цео град данас је у диму након што су многи становници Њу Делхија, упркос забранама, палили петарде, као и због тога што многи фармери у предграђима града пале стрњику.

Главни град се последњих недеља бори са екстремно загађеним ваздухом, а влада је чак најавила раније распуштање ученика, како би се деца мање излагала загађеном ваздуху.

Према апликацији Самир, која мери индекс квалитета ваздуха (АКИ) у 37 станица за проверу у Делхију, вредност су од изнад 200, на појединим местима изнад и 350, при чему се нивои између 101 и 200 сматрају “умереним“, а они између 201 и 300 “лошим“.

Вредности од преко 300 сматрају се “веома лошим“, а изнад 500 “тешким“. Специјалисти за болести плућа наводе да је удисање ваздуха попут оног какав је данас у Делхију, једнако томе да се у току дана попуши између 25 и 30 цигарета.

Стручњаци кажу да продужено излагање високим нивоима загађења може изазвати нелагодност и тешкоће у дисању код људи, као и ииритацију коже и очију, изазвати тешке неуролошке, кардиоваскуларне и респираторне болести попут астме, хроничне опструктивне болести плућа, бронхитиса, губитка плућног капацитета, емфизема, рака и повећане стопе смртности.

Индијски Врховни суд забранио је употребу петарди током Дивалија, дозволивши само „зелене петарде“ или оне са смањеним емисијама штетних гасова, али мало људи поштује забрану.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име