Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић посјетили су Храм Светог Василија Острошког у Источној Илиџи и Спомен-цркву.

Цвијановићева и Вишковић су посјетили Спомен-цркву у којој су уписана имена 2.650 погинулих бораца, који су дали животе за опстанак Срба на овим просторима.

У Спомен-капели налазе се имена погинулих бораца и припадника полиције, не само са подручја Илиџе, него и из других општина тадашњег Српског Сарајева које су Дејтоном припале ФБиХ.

ЧУВАЊЕ СРПСКЕ И У СЛОБОДИ – ГЛАВНИ ОРИЈЕНТИР ПОЛИТИЧКОГ ДЈЕЛОВАЊА

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је вечерас у Источној Илиџи, гдје је заједно са премијером Републике Српске Радованом Вишковићем посјетила Храм Светог Василија Острошког и Спомен-цркву, у којој су уписана имена 2.793 погинула борца у протеклом рату, да је ово мјесто подсјетник да је слобода веома скупа, да се за њу полажу животи, али исто тако подсјетник и за све институције, било локалне или републичке, да се Српска мора чувати.

“Управо је та слобода коју данас уживамо нешто због чега можемо да захвалимо и овим људима овдје који су дали животе, али и многим другим широм Републике Српске, који су исто тако били на бранику отаџбине, желећи да будућим генерацијама подаре миран живот, слободу у којој треба уживати”, рекла је Цвијановићева новинарима након посјете.

Она је нагласила да је ово мјесто подсјетник на све жртве које је поднијело Источно Сарајево током рата, штитећи Републику Српску и право српског народа да живи свој на своме, у слободи, и да на тај начин одгаја будуће генерације.

Свјесна сам и да, кад погледате овако нешто и подсјетите се свега, онда дубоко разумијемо потребу да сви који данас обављају било коју функцију, али исто тако и сви грађани, морају разумјети да оно што се тако тешко бранило – дијеловима тијела, страдањем породица и што је крвљу одбрањено, да је то нешто што се не смије губити у слободи”, истакла је Цвијановићева.

Она је поручила да је то велики завјет за све и да треба да буде главни оријентир политичког рада свакога, без обзира на којем нивоу власти се налазио.

“Увијек мора да постоји свијест о томе да је Република Српска најважнија, да је она оквир за наше животе. Сви смо ми локалпатриоте, сви волимо да се развијају наше општине, градови, али оно што је доминатно јесте да смо ми патриоте Републике Српске и да знамо колико је она важна за сваку нашу локалну заједницу. Због тога сам и поносна када дођем овдје у Источно Сарајево и кад се сјетим како је то изгледало прије неких 15-ак година или више, знам колико је напора било”, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је поносна што је била дио структуре која је упорно радила и градила овај град, разумјевши колико је то важно и за грађане Источног Сарајева, али и за цијелу Републику Српску.

“Никада нисам посматрала ниједну општину изоловано од неке друге. То је органско ткиво, све оно што ми данас имамо у Републици Српској, гдје год се налазили, морамо да знамо да се увијек чује и звук неког другог мјеста, из другог краја Српске и на то сам поносна”, поручила је Цвијановићева.

НЕМА СЛОБОДЕ БЕЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Слобода је за српски народ светиња, а нема слободе без Републике Српске, поручио је вечерас предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић приликом посјете Храму Светог Василија Острошког у Источној Илиџи и Спомен-цркви у којој су уписана имена 2.793 борца која су дала животе за Српску.

“Довољно је да уђете у један овакав храм и да видите 2.793 имена људи који нису били припадници ниједне политичке опције, него припадници српског народа, који су дали оно најсветије за Републику Српску”, рекао је Вишковић новинарима и истакао да данас нико нема мандат ни овлаштење да било шта уради што не би било у интересу Републике Српске и њених институција.

Он је навео да, када дође на оваква мјеста, саосјећа са породицама погинулих, али се и присјети тих трагичних дана и борбе за Републику Српску.

“И вечерас смо у Источном Сарајеву скоро истим поводом – да се одбране институције Републике Српске и да на трагу оног што су ови људи урадили дајући животе за Републику Српску и њима у завјет кажемо да нема нико право да нанесе било какву штету институцијама Српске”, поручио је Вишковић.

Он је српски народ позвао на саборност, јединство и на завјет погинулим српским борцима, те нагласио да сви треба да се понашају као што су се они понашали тих 90-десетих година прошлог вијека.

Вишковић је рекао да они нису кренули у одбрану Републике Српске као припадници странака него као патриоте, те да су бранили своје домове и породице.

Према његовим ријечима, српска војска никада није била освајачка, већ је увијек штитила само своје.

“Ми не желимо зло нашим комшијама у федералном Сарајеву, већ им желиммо исто што и себи. Ми само желимо да будемо уважени, поштовани и да о будућности БиХ одлучујемо заједно, јер о томе не може одлучивати неки странац који не зна боље од нас шта је то важно и шта ми то треба да радимо у БиХ”, истакао је Вишковић

Он је захвалио представницима Источне Илиџе који су изградили Спомен-цркву уз помоћ влада Републике Српске и Србије, те најавио да ће Влада помоћи да се заврше још неки радови и да то буде објекат који ће осликавати српску историју и који ће бити на понос.

Вишковић је рекао да у Спомен-цркву треба да долазе наша дјеца и унучад, да науче да су њихови преци дали животе за слободу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име