Припадници Полицијске управе Источно Сарајево обиљежили су данас Аранђеловдан – крсну славу Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, а тим поводом служен је помен за погинуле припаднике полиције са подручја ове управе, преломљен славки колач у Цркви Успења Пресвете Богородице у Палама, те положени вијенци на Централно спомен-обиљежје настрадалим полицајцима.

Поводом крсне славе МУП-а уручене су и новчане донације удружењима за дјецу и омладину са посебним потребама на Палама, Источном Новом Сарајеву, Сокоцу и Рогатици.

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић честитао је славу припадницима МУП-а, као и грађанима Српске сутрашњи дан који је донио мир и слободу на овим просторима – 28 година од парафирања Општег оквирног споразума за мир.

“Данас одајемо посебно признање за оне који су дали своје животе за Републику Српску, за њих 23.000. Међу њима је велики број припадника МУП-а. Ти људи су међу првима кренули и да није било те организоване службе, веома би се тешко могли супротставити да не дође до већег страдања цивилног становништа”, рекао је Томић и додао да је полиција била организована, јединствена, а заједнички са Војском Републике Српске је стварала Републику Српску.

Честитајући свим припадницима МУП-а Републике Српске и грађанима крсну славу, начелник Полицијске управе Источно Сарајево Бранимир Шеховац рекао је да су претходних дана припадници те упаве спровели низ активности као што је акција добровољног давања крви, дани отворених врата, прикупљање донације за удружења дјеци са посебним потребама, те пријем за породице погинулих бораца.

Он је истакао да је данас прилика да се сјете свих 136 погинулих припадника Управе који су своје животе уградили у темеље Српске.

Шеховац је рекао да су све активности Полицијске управе Источно Сарајево усмјерене да би се повећала лична и имовинска сигурност сваког грађанина.

Када је ријеч о стању безбједности на подручју Управе, Шеховац је навео да се неколико година биљеже добри резултати, а да су између двије славе остварени добри резултати када је ријеч о расвјетљавању тежих кривичних дјела, да је спроведен низ акција на сузбијању недозвољеног промета дроге, те да није било тежих кривичних дјела која би изазвала узнемиреност грађана.

“Имамо смањен број отуђења путничких возила, смањен број погинулих у саобраћајним незгодама. Трудићемо се и даље да безбједносна сигуација буде на што вишем нивоу”, поручио је Шеховац.

Он је рекао да се изградња објекта Полицијске управе Источно Сарајево одвија несметано и да се очекује да буде завршена у року, што ће бити на понос комплетне Управе и Сарајевско-романијске регије.

Шеховац је у име свих запослених захвалио Влади Републике Српске, МУП-у Српске, општини Пале и свим институцијама које су дале подршку за изградњу тог значајног објекта.

Начелник општине Пале Бошко Југовић честитао је свим грађанима, припадницима Полицијске управе и МУП-а Српске славу, истичући да је данас прилика да се ода почаст свим припадницима МУП-а који су животе уградили у темеље Републике Српске.

“Нема дилеме да Полицијска управа Источно Сарајево, која покрива општине Сарајевско-романијске регије, биљежи завидне резултате у борби против криминала и разних кривичних дјела”, изјавио је Југовић и додао да локална заједница има добру сарадњу са Полицијском управом.

Југовић је подсјетио да је Влада Републике Српске и уз помоћ предсједника Републике Српске Милорада Додика нашла средства и могућности да се на Палама гради нови објекат Полицијске управе Источно Сарајево, додајући да очекује да се градња одвија одређеном динамиком јер то полиција заслужује.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман, честитајући славу свим припадницима МУП-а, рекао је да је важно што постоји тако професионална институција која није одговорна само за безбједност грађана Источног Сарајева, него читаве Републике Српске.

Служењу помена, ломљењу славског колача и полагању вијенаца, осим припадника Полицијске управе Источно Сарајево, присуствовали су и народни посланик Дамјан Шкипина, представници града Источно Сарајево, начелници Сокоца Милован Бјелица, Трнова Драгомир Гаговић, Источног Старог Града Бојо Гашановић, Рогатице Милорад Јагодић, представник општине Источна Илиџа Мирослав Лучић и представници Борачке организације Пале.