Вршиоц дужности команданта Противтерористичке јединице (ПТЈ) Петар Кнежевић постао је познат широј јавности на дан устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија у Цетињском манастиру, који је у Пријестоницу са патријархом Порфиријем довезен војним хеликоптером, под панцир-ћебетом и јаким полицијским снагама.

Кнежевић је током операције, када су се огласила звона са манастира, на тренутак пребацио оружје из десне у лијеву руку, а потом се прекрстио испред улаза.

Важно је напоменути да је он једини који није промијенио исказ поводом случаја устоличења митрополита Јоаникија.

Његов исказ пред тужиоцем на Цетињу, а којим описује како је изгледало разбијање протеста из полицијског угла преносимо интегрално.

Дана 05.09.2021. године сам командовао ПТЈ и добио задатак од мог претпостављеног Ракоњац Милоша да са мојом јединицом обезбиједимо мјесто догађаја, односно устоличење митрополита Јоаникија у Цетињском манастиру.

Имали смо оперативна сазнања да постоји блокада код Ауто мота, на магистралном путу Цетиње – Будва, и да је блокада направљена од веће количине гума, шлепера и путничких возила и грађевинске машине Радоје Дакић, а да се на барикадама налази 400-500 окупљених грађана, које бих ја назвао демонстрантима.

Обзиром да сходно Закону о унутрашњим пословима, ми имамо могућност да искористимо средства везе, као и да употријебимо туђе саобраћајно средство за рјешавање задатака, па сам ја лично у том смислу позвао Царевић Бата из Будве и казао му да нам је потребно да употријебимо његову радну машиу, обзиром да смо гледали одакле нам је најближе да узмемо машину, а која истовремено одговара по снази. Бато Царевић није тражио писани налог, за то нијесмо имали времена јер је било касно у ноћ, позвао сам га око поноћи између 4. и 5. септембра 2021. године. Он је рекао само да разумије и да ће уступити тражену машину.

Дана 05.09.2021. године око 6 часова, полиција из ЦБ Будва је допратила радну машину у власништву Бата Царевића која је била натоварена на шлепер до Обзовице, гдје сам се ја са припадницима ПТЈ-а срео са Батом Царевићем и возачем радне машине коме ја у том моменту не знам име.

До тог контакта никада прије нијесам имао комуникацију са Батом Царевићем као ни са лицем које је управљало са овом радном машином. Ми смо били под пуном опремом, имали смо заштитне маске и шлемове, тако да нам они ликове нису могли видјети а дали смо маску и возачу из безбједносних разлога. Бато Царевић се вратио за Будву а ми смо кренули према Цетињу.

Код бензинске пумпе нас је дочекала патрола полиција, иста нас је пропустила, а код Ауто мота, на удаљености од 100-њак метара угледали смо барикаде па смо изашли из возила и кренули у формацији поред радне машине. По доласку затекли смо једну групу полицајаца који су били потписнути од стране демојнстраната и претходно су од нас тражили помоћ. Ја сам говорећи преко мегафона организованој групи грађана издао усмено наређење да се разиђу а у истом тренутку на нас су употријебљена хемијска средства, каменице, запаљене су гуме и чуо се са десне стране кратак рафал за који не могу да оцијеним је ли бојева муниција или није. Возач радне машине је прво уклонио гуме са лијеве стране које су биле запаљене, у том моменту сам видио да је имао и контакт са банкином одмах иза дима и ватре која је била височија од радне машине, затекли смо попријечен шлепер који се налазио на раскрсници са једним локалним путем са лијеве стране магистралног пута. Док смо потискивали масу, која је пружала активан отпор, возач радне машине је уклонио шлепер, мислим да је имао први контак у задњи крај шлепера и да га је тако помјерио.

Ми смо имали процјену да се велики број грађана налази на улазу у Цетиње и зато смо одабрали алтернативни локални пут а знао сам тачно вријеме за које је требало да дођемо испред манастира. Показивали смо возачу гестикулацијом куда треба да иде зато што смо имали маске на лицу, а он је био затворен у радној машини, тако и нијесам могао наредити нити одредити истоме колика ће материјална штета настати том приликом, а прије него смо кренули са Обзовице ја сам му лично рекао да гледамо да се причини што мања штета.

Након што је помјерио шлепер, скренули смо лијево локалним путем гдје смо затекли по моме сјећању 3-4 путничка возила која су била попријечена на путу а иза њих је била радна машина Радоје Дакић. По мом сјећању радна машина је била задња у барикади видно попријечена и постављана у барикади, та радна машина и претходно наведени шлепер су биле најтеже препреке на путу до манастира. Ја тврдим да је овај возач урадио најмање штете што је било могуће али то је велика и јака машина која малим покретом и контактом може да направи велику штету, и не може прецизно одредити тежину штете. Он је возила гурамо, сјећам се да се једно возило преврнуо на бок, мислим да је било сиве боје и тачно се видјело да није било намјерно преврнуто јер га је гурнуо у лијеву страну па су се подвили точкови и тако изврнуло. Других превртања није било колико се ја сјећам. Даље смо наставили пут несметано до манастира на којем није било никаквих контаката са демонстрантима и возилима. Након устоличења радна машина је враћена истим путем, на излаз из Цетиња, гдје је утоварена и превезена у Будву.

На питање тужиоца зашто Кнежевић није имао писани налог он изјављује зато што је све рађено у строгој тајности и да су имали врло кратак период за рјешавање ситуације када ПТЈ крећу у кацију увијек имају кратко вријеме за поступање.

На даље питање тужиоца је ли им познато да су биле сакривене ознаке на камиону који је довезао радну машину Кнежевић изјављује да јесте и да је то урађено због тајности а да не зна ко је то урадио.

Ми нисмо дали децидно рјешење у том смислу али сам Царевићу рекао да дође до Обзовице у што већој тајности.

На даље питање тужиоца да ли је упознат са снимком гдје подиже ауто и пушта да слободно пада Кнежевић одговара да није видио тај снимак али и да је био на лицу мјеста.

Возач је једно возило гурнуо тако што је благо подигао кашику и мислим да се то возило изврнуло. Руководилац машине није могао проћи а да направи мању штету од те, била је огромна количина дима тако да он није могао да изврши тачну процјену у којме дијелу ће да дохвати возило. Додао бих да сам том приликом видио на барикадама да су демонстранти били добро организовани, имали су хемијска средства – сузавце, није било Молотовљевих коктела, имали су заштитне маске, што значи да су били организовани, давали су тврд отпр и користили су каменице које су ударале по заштитној опреми и радној машини.

На даље питање тужиоца да ли су они користили хемијска средства и средства посебне намјене Кнежевић изјављује да у овом моменту не може децидно да каже али су већ дали писани извјештај о употреби средстава Унутрашњој контроли и да се не може прецизно изјаснити о ознакама хемијских средстава.

На даље питање тужиоца Кнежевић изјављује да су имали задужене сузавце који су законом прописани, нису имали шок бомбе нити гумене метке, јер гумене метке не посједују нити користе јер су строго забрањени.

Жао ми је због овога што се десило и волио бих да није ни дошло до тога, а поносан сам на своју јединицу која је извршила задатак кристално јасно и без жртава које су тога дана могле веома лако да се десе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име