Фото: Стефан Сауер / www.globallookpress.com

Почетак сезоне највеће потрошње у Европској унији, усред растуће тражње из Азије, могао би да повећа цене природног гаса на континенту упркос великом снабдевању течним природним гасом (ЛНГ) на глобалном нивоу, наводи се у анализи портала „Оил прајс“.

Ситуација је погоршана низом фактора, као што су геополитичке тензије, укључујући недавну заплену брода. Хути су прошле недеље запленили теретни брод повезан са Израелом, отварајући нову димензију у рату у Гази између Израела и Хамаса.

У извештају се наводи да изазови у ланцу снабдевања, као што су ограничења у Панамском каналу и ризици у Суецком каналу, такође изазивају забринутост за глобалну испоруку ЛНГ-а, као и за цене.

„Рањивост на било коју појаву која може да утиче на цене постала је кристално јасна почетком недеље када су европске референтне цене скочиле након што су се појавиле вести да су Хути запленили теретни брод у Црвеном мору“, написао је „Оил прајс“, напомињући да је брод повезан са израелском компанијом, због чега је виђен као знак могуће ескалације сукоба на Блиском истоку.

Према извештају, који се позива на „Ес енд Пи Глобал“, неки стручњаци у индустрији трговине гасом верују да цене ЛНГ-а неће много порасти, чак и у светлу растућих геополитичких ризика на Блиском истоку.

Други стручњаци наводно сугеришу да су вести о транспорту постале веома важне за све врсте роба у последње време због ограниченог кретања Панамским каналом и ризичнијег проласка кроз Суецки канал као резултат сукоба између Израела и Хамаса.

„Азијски купци америчког ЛНГ-а такође су тражили алтернативне руте након ограниченог кретања у кључној тачки између Северне и Јужне Америке, за коју се очекује да ће повећати возарине“, наводи се у извештају.

Говорећи о снабдевању, можда га има у изобиљу, али као што је показао прошлогодишњи прекид у „Фрипорту“, ово обиље може да поремети и само један прекид. Експлозија у огромној америчкој фабрици за извоз гаса прошлог јуна затворила је постројење до краја године. „Фрипорт“, који је чинио десетину европског увоза ЛНГ-а пре експлозије, поново је отворен тек у фебруару ове године. Виша сила довела је до скока цена гаса на континенту.

Уз пад температура током зиме, цене гаса би могле да порасту у ЕУ, док би глобалне цене могле бити отпорније, закључио је „Оил прајс“.

Топла зима прошле године и напори ЕУ да повећа залихе помогли су да се избегне понављање енергетске кризе из 2021. године, када су цене гаса у региону порасле више од 300 евра по мегават сату након одлуке блока да се удаљи од руских енергената.

Цене гаса у Европи биле су нестабилне ове недеље пошто су трговци одмерили већу потражњу за грејањем у хладнијем времену залихама у ЕУ, које су и даље на високом нивоу. Првомесечни холандски ТТФ природни гас фјучерси, мерило за европску трговину гасом, трговали су се 1,3% ниже у среду по 44,66 долара по мегават-сату од 11:04 ГМТ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име