Организација за европску безбедност и сарадњу се данас налази у јадном стању, перспективе су нејасне, изјавио је шеф дипломатије Русије на пленарној седници ОЕБС-а у Скопљу. Он је подсетио да је организација уништена још 1999. године.

„Државе НАТО и ЕУ уништиле су војно-политичку димензију ОЕБС-а. НАТО је 1999. године извршио неприкривену, грубу агресију на Југославију, чланицу ОЕБС-а и УН. А 2008. године, кршењем резолуције 12 44 СБ УН и принципа о неповредивости граница у Европи из Хелсиншког завршног акта, Србији је отето Косово без икаквог референдума”, истакао је Лавров.

Он је подсетио да ће кроз нешто више од годину дана, Хелсиншки завршни акт навршити 50 година.

„С тим у вези, са жаљењем можемо да кажемо да ОЕБС ову годишњицу дочекује у жалосном стању, и перспективе су му нејасне”, рекао је руски министар.

Он се осврнуо и на санкције које је Запад у невероватној количини увео Русији.

„У настојању да сруше руску економију, Сједињене Државе и њихови европски сателити увели су хиљаде санкција Русији, чиме су ставили тачку на широку практичну сарадњу између Истока и Запада у нашем некада заједничком региону”, рекао је он.

Он је истакао да је Молдавија следећа жртва у хибридном рату Запада против Русије.

Савет министара спољних послова ОЕБС-а одржава се у спортском центру „Борис Трајковски” у Скопљу и подразумева три пленарне седнице. Посета Скопљу је прво путовање Лаврова у Европу од почетка сукоба у Украјини, ако се не рачунају његове посете Белорусији и Турској. Због његовог учешћа на самиту ОЕБС у Северној Македонији, догађај бојкотују министри спољних послова Украјине, Пољске, Естоније, Летоније и Литваније.

Седница Савета министара спољних послова ОЕБС-а, који укључује 57 земаља, одржава се 30. новембра и 1. децембра. Очекује се да ће учесници разговарати о безбедносним питањима на континенту усред актуелног украјинског сукоба, као и о питању избора следећег председника организације, преноси Спутњик.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име