Република Српска и Србија граде путеве будућности којим ће се долазити, а не само одлазити. На мапи је неколико модерних саобраћајница. Неке од њих заједно граде владе Српске и Србије. Завршен је мост преко ријеке Дрине, који је спојио исток и запад, Братунац и Љубовију, симболично назван Братољуб. И то је тек један од заједничких пројеката.

Почела је изградња брзе саобраћајнице Слепчевић-Бадовинци код Шапца. Сремци и Мачвани добиће важну саобраћајну комуникацију, али и Семберци који су кумовски, пријатељски и родбински наслоњени на овај дио Србиј. Годишње преко Павловић моста пређе скоро 800.000 путника.

– Успијевамо да се повежемо, прије свега, са Семберијом и то ће за двије до три године изгледати много другачије. Од Бијељине до Београда стизаће се за сат и пет минута – рекао је предсједник Србије Александар Вучић.

У септембру прошле године у бијељинском насељу Велика Обарска започета је изградња дионице ауто-пута Рача – Бијељина, саставног дијела будућих ауто-путева Бањалука – Бијељина – Београд и Београд – Сарајево. Дионицу дугу 20 километара финансирају владе Српске и Србије.

– На ауто-путу Бањалука – Београд, на траси од Вукосавља до Брчког, радови су почели, а очекујем да ћемо у наредних неколико мјесеци, у складу са договорима у Шангају, потписати и уговор за финансирање тог пројекта – рекао је Недељко Ћорић, директор Аутопутева Републике Српске.

Са друге стране ријеке Саве у току је изградња ауто-пута Кузмин – Сремска Рача и моста на ријеци Сави који је и највећи инжењерски изазов.

– Комплетан мост је завршен конструкцијски, оно што је планирано то је и завршено. Мост је завршен, може се прећи и пјешице, колима до неке стране, али чекамо да приступ да би комплетна ова прича била готова – рекао је Драган Јоцић из Путева Србије.

Биће изграђена брза цеста, дужине 160,7 километара од Бијељине, преко Зворника, Милића, Хан Пијеска до Сокоца.

Завршетком ових пројеката, инвеститорима ће бити отворен позив за улагања.

За Републику Српску, ауто-пут „9. јануар“ је инфраструктурна окосница њеног развоја. Због тога је предсједник Републике Српске Милорад Додик предложио да дионица из Србије, преко моста на Рачи, кроз Семберију, као и све преостале до улаза на ауто-пут „9. јануар“ добију симболичан назив „Пут српског јединства“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име