Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић изјавио је данас да ће скијалиште на Игриштима код Власенице, које је посјетио, имати свјетски квалитет као и Јахорина.

Шулић је истакао да му је драго да је туризам доживио свој напредак у Власеници, те да је сигуран да ће у овој сезони, поред Јахорине, скијалиште бити и на „Игриштима“.

Он је нагласио да је туризам доживио напредак у овој општини захваљујући посвећености предсједника Републике Српске Милорада Додика, Владе, људи из Олимпијског центра „Јахорина“ и начелника општине Власеница Мирослава Краљевића да се овај пројекат заврши.

Шулић је напоменуо да ће становници Власенице имати корист од отварања овог Ски-центра јер ће долазити туристи, остављати новац, а мјештани ће да моћи да продају домаће производе.

– Имамо велики број инвеститора који су заинтересовани за улагања овдје, за изградњу смјештајних капацититета, а „Игришта“ ће запослити велики број људи – истакао је Шулић.

Према његовим ријечима, највећи број туриста, по свим показатељима, долазиће из Републике Српске, Србије, али и Федерације БиХ, а кроз неколико година и људи из Црне Горе, Хрватске, Македоније, али и Европе и свијета.

Начелник општине Мирослав Краљевић рекао је да радови напредују озбиљном динамиком, да би жичара могла да буде пуштена одмах, али да је договорено да скијалиште буде отворено у децембру.

– Постоје проблеми са системом осњежавања, тачније, акумулацијом језера која је пријеко потребна, одређени радови касне, а имамо проблем и на изворишту када је ријеч о доводу воде – појаснио је Краљевић.

Он је подсјетио и на протесте људи који живе на том подручју који су успорили пројекат, али је додао да је све то ријешено захваљујући помоћи Владе Републике Српске.

Краљевић је напоменуо да ће заинтересовани инвеститори, којих је, како каже, много, у Власеници градити бар десетак хотела, а туристи ће имати смјештај у окружењу, о чему ће на вријеме бити обавјештени.

Директор Олимпијског центра „Јахорина“, Дејан Љевнајић рекао је раније да је захваљујући руководству Републике Српске завршено више од 90 одсто инфраструктурних радова, те да ће 2.000 људи бити запослено захваљујући овој инвестицији.

Ски-центар „Игришта“, налази се уз магистрални пут Власеница–Хан Пјесак. Изграђен је за вријеме Олимпијских игара у Сарајеву 1984. године као помоћни ски-центар. Надморска висина малог Игришта је 1.331 метара, док је највиши врх великог Игришта 1.405 метара.

Влада Републике Српске прошле године донијела је одлуку којом се овај центар додјељује Олимпијском центру „Јахорина“ на 30 година без накнаде.

Скијашки центар „Игришта“ имаће три стазе које ће бити освијетљене за ноћно скијање. Дужина ски-стаза је 4.750 метара, шестосјед је дужине 820 метара и има капацитет до 3.500 скијаша на час, двије покретне траке дужине по 150 метара, уз све зимске активности на скијалишту. Планирани су и љетни садржаји.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име