Бројним политичким и друштвеним представницима у Републици Српској нису се допале примедбе дела српске опозиције који су житељима тог ентитета замерили на томе што су користећи држављанство Србије и важеће законе гласали на изборима у Београду, а свој став о томе дао је и епископ бихаћко-петровачки Сергије, који је тим поводом рекао да се прекодрински Срби неће одрећи Србије, нити ће себе ускратити за права која омогућавају специјалне паралелне везе.

Епископ Сергије каже да опозиција у Србији треба „добро да размисли због чега нема подршку прекодринске браће, коју ових дана неправедно криви за политички неуспех на изборима”.

Он је оценио да су прекодрински Срби „засметали политичким амбицијама оних у Србији који би да по сваку цену седну у неку од фотеља” и додао:

„Криви смо им ми који Србију доживљавамо као матичну државу, који бисмо живот дали за браћу с друге стране Дрине, јер, ваљда, нисмо њихови политички истомишљеници. Да су чешће боравили међу нама, схватили би они који нас данас неправедно осуђују да се Србија највише воли у Српској”, написао је епископ Сергије, објављено је на сајту Епархије бихаћко-петровачке.

Владика Сергије је навео да Србима, очигледно, историја није учитељица живота: „Брзо и крваво је исписују, још брже заборављају, зато не напредују колико би могли јер сопствену енергију троше на стварање непотребних међусобних подела”, навео је он.

Истакао је како то најбоље потврђују лидери опозиције у Србији, који су, како истиче, ових дана кивни на прекодринске Србе који су искористили предности двојног држављанства „па су се, какве ли дрскости, усудили да узму учешћа у изборном процесу”.

„Иако је невелики број нас искористио своје бирачко право, наишли смо на осуду оних чији су нам политички претходници омогућили то исто право”, навео је Сергије.

Он је подсетио да су хиљаде српских добровољаца, пореклом из Лике, Босанске Крајине и Херцеговине, напуштали рад у Америци и одлазили на Солунски фронт да би, укључујући се у редове српске војске, Србији донели слободу.

„Заборављају они којима смо данас трн у оку колико се Србија воли с ове стране Дрине, колико се радујемо њеним спортским успесима, колико се поносимо њеним економским растом”, истакао је епископ Сергије.

Он каже да је најжалосније што „прекодрински Срби сметају Драгану Ђиласу, пореклом из Очигрија изнад Рмња, манастира код Дрвара, Здравку Поношу из Книна, Јанку Веселиновићу из Голубића у Далмацији”.

„Нека добро размисле због чега немају подршку прекодринске браће, коју ових дана неправедно окривљују за свој политички неуспех. Ми се Србије нећемо одрећи, нити ћемо себе ускратити за права која нам пружају специјални односи за које смо се крвљу изборили, јер бисмо се тиме одрекли хиљада оних који су током 20. века умирали са надом у јединство српског народа”, поручио је владика Сергије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име